Російський політолог: У Кремля є декілька сценаріїв для «ДНР/ЛНР»

Російський політолог: У Кремля є декілька сценаріїв для «ДНР/ЛНР»
Володимир Путін

Путін хоче змусити світ погодитися з правом Росії інтерпретувати міжнародні правила гри, вважає політолог

Існує думка, що Кремль міг змінити плани щодо так званих республік Донбасу. Про те, чи дійсно Росія розглядає швидше сценарій м’якої інтеграції з підконтрольними «ДНР/ЛНР» територіями за прикладом Абхазії і Південної Осетії, ніж їх включення до складу України, розповіла російський політолог Лілія Шевцова.

За словами Шевцової, очевидно, Кремль розуміє, що опинився в глухому куті зі своїм «донбаським проектом», із якого немає виходу без шкоди для Росії і особисто Путіна.

На переконання фахівця, на кремлівському столі лежить кілька сценаріїв щодо так званих ДНР і ЛНР.

«Фактично сепаратистські «республіки» вже включені у російську «тканину», виживаючи за рахунок російського силового і економічного ресурсу. Але вважаю, що Москва не думає їх інтегрувати формально. Це буде зривом Мінських угод і викличе черговий виток санкцій. А цього Москва намагається уникнути. Поки Кремль намагається покласти відповідальність на Київ за провал Мінських домовленостей», – наголосила політолог.

Вона переконана, що президент РФ хоче змусити світ погодитися з правом Росії інтерпретувати міжнародні правила гри, вважає політолог

Путін воліє зберегти свої сфери інтересу на пострадянському просторі та в Сирії, а також змусити США прийняти власні правила гри, переконана Шевцова.

«Те, що хотів би Путін отримати від Трампа, зрозуміло. Його карти давно лежать на міжнародному столі. Це не тільки повернення до «Ялти» (результати Ялтинської конференції 1945 року, за якими було поділено сфери впливу у світі після Другої світової війни), це спроба змусити світ, США, погодитися з правом Росії інтерпретувати міжнародні правила і принципи гри. А це набагато більше, ніж «Ялта». Нарешті, це вимога сісти й разом з Америкою розглядати пейзаж майбутньої світобудови. Це те, чого хоче Кремль», – зазначила політолог.

За її словами, поки що рано говорити про якісь домовленості США із Росією, адже у цих країн різний набір вимог одна до одної.

«Поки чітко не заявлений пакет пропозицій Трампа, складно говорити про завершення санкційного періоду щодо Москви. Але в цілому ми можемо бути впевнені: тема санкцій не порушуватиметься принаймні до літа, коли спливатиме термін санкцій, застосованих Європою проти Росії, і коли постане питання перегляду частини санкцій з боку США», – зазначила Шевцова.

Як зазначає експерт, значну частину санкцій проти Росії може бути скасовано влітку 2017 року, якщо канцлер Німеччини Меркель не зможе утримати єдність Європи з цього питання, а США не будуть зацікавлені у тиску на Росію. 

Як повідомлялося, країни Європейського союзу обговорять продовження санкцій проти Росії під час дебатів 22 червня та офіційно продовжать їх за кілька днів після рішення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: