САП закрила провадження щодо незадекларованих Дзензерським зобов'язань на 4 млрд гривень

САП закрила провадження щодо незадекларованих Дзензерським зобов'язань на 4 млрд гривень
Нардеп Денис Дзензерський

Рішення Спеціалізована антикорупційна прокуратура прийняла 24 липня

Спеціалізована антикорупційна прокуратура  закрила кримінальне провадження за фактом невнесення народним депутатом Денисом Дзензерський (фракція «Народний фронт») в електронні декларації за 2015 і 2016 роки відомостей про фінансові зобов'язання на понад 4 млрд грн. Про це повідомляють у прес-службі НАБУ.

Таке рішення прокурор САП прийняв 24 липня.

«Рішення прийнято нібито на підставі «наукових роз'яснень» щодо тлумачення поняття «фінансові зобов'язання». Національне антикорупційне бюро України впевнене, тлумачити законодавство має право тільки Конституційний суд, а не окремі вчені або інститути. Отже, рішення прокурора НАБУ планує оскаржити», - сказано в повідомленні Бюро.

У НАБУ нагадали, що 5 січня 2017 року детективи Бюро почали розслідувати провадження у ст.366-1 Кримінального кодексу України (декларування недостовірної інформації).

«За даними слідства і згідно з рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції, прийнятого за результатами проведення повних перевірок декларацій народного депутата України за 2015 і 2016 роки, він не відобразив відомості про наявність фінансових зобов'язань в загальній сумі понад 4 млрд грн. Це - кошти, стягуються з нього на підставі судових рішень, що вступили в законну силу», - повідомили в Бюро.

У повідомленні наголошується, що в липні 2017 року детективи НАБУ разом з прокурорами САП звернулися до генерального прокурора з проектом подання про дачу згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного обранця за вищевказаними фактами, однак справу було повернуто на доопрацювання.

«Детективи НАБУ усунули недоліки. Однак прокурори антикорупційної прокуратури вирішили закрити справу, обґрунтовуючи рішення суперечливими роз'ясненнями деяких вчених, згідно з якими фінансові зобов'язання нібито не можуть виникати на підставі судових рішень», - відзначили в НАБУ, підкресливши, що «жоден учений або наукова установа не можуть тлумачити положення законів України» - це право виключно Конституційного суду.

У повідомленні НАБУ не вказано ім'я нардепа, який фігурує в закритому кримінальному провадженні. Однак, як повідомили джерела в правоохоронних органах, мова йде про парламентарія Дениса Дзензерського.

Дзензерський не вказав в декларації дійсні на кінець звітного періоду фінансові зобов'язання перед трьома банківськими установами на загальну суму близько 3,19 млрд грн.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: