СБУ одержала доступ до дзвінків та смс кремлівського пропагандиста Вишинського

СБУ одержала доступ до дзвінків та смс кремлівського пропагандиста Вишинського
Кирило Вишинський під час судових засідань

Керівник агентства «РИА Новости Украина» підозрюється у держзраді і незаконному поводженні зі зброєю

Херсонський міський суд надав слідчим Головного управління СБУ в АР Крим тимчасовий доступ із можливістю вилучити документи у ПрАТ «ВФ Україна» (мобільний оператор Vodafone) за абонентським номером, яким користувався керівник агентства «РИА Новости Украина» Кирило Вишинський.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на ухвалу суду від 18 вересня.

Правоохоронці отримають дані про вхідні та вихідні з'єднання за номером мобільного телефону Вишинського (в тому числі SMS, ММС та Інтернет-з'єднання), орієнтовні місця їхнього здійснення, номери телефонів, з якими відбулися з'єднання протягом 1 січня 2014 року – 15 травня 2018 року.

У клопотанні слідчого СБУ сказано, що ці відомості містять факти та обставини, які мають значення для з’ясування об'єктивної істини у кримінальному провадженні та підлягають доказуванню в ході його проведення, в тому числі можуть вказувати на місця перебування Вишинського та його контактів з іншими особами, які можуть бути причетні до вчинення інкримінованого злочину.

Як повідомляв «Главком», у травні 2018 року суд заарештував Кирила Вишинського без права застави. Затриманому 15 травня в Києві Вишинському, який має громадянство України й Росії, інкримінують державну зраду і проведення підривної інформаційної діяльності проти України. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі в разі визнання винним. Вишинський звинувачення відкидає.

За даними Служби безпеки України, журналіст за завданням Москви готував спочатку інформаційні матеріали у Криму для виправдання анексії Росією українського півострова, а потім у Києві – для підтримки угруповань «ДНР» і «ЛНР». Він щомісяця отримував на цю діяльність 53 тисячі євро; гроші для цього, як заявили в СБУ, надходили з Росії через Сербію.

Через спосіб висвітлення діяльності підтримуваних Росією бойовиків на Донбасі Вишинський був внесений до бази українського сайту «Миротворець», а в Росії у 2014 році після анексії Криму журналіста нагородили медаллю «За об’єктивне висвітлення подій у Криму». 

В СБУ також заявили, що під час санкціонованого обшуку правоохоронці виявили в банківській скриньці Вишинського договір з російським пропагандистським ЗМІ, понад $200 тисяч та предмет, ззовні схожий на пістолет «Браунінг 1906».

Читайте також матеріали «Главкома»: Друг Дмитра Кисельова та путінський орденоносець. За що затримали журналіста Вишинського?

«РИА Новости Украина» пропагували створення нової Російської імперії – експертиза»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: