Скандал у Одесі: проект-переможець пам'ятника Небесної сотні дуже нагадує російський монумент

Скандал у Одесі: проект-переможець пам'ятника Небесної сотні дуже нагадує російський монумент

Підпис члена конкурсної комісії на кращий пам’ятник підробили

Скандали навколо монумента Героям Небесної Сотні, який планують встановити біля будівлі Одеської облради на проспекті Шевченка, не вщухають. Результати конкурсу на кращий проект пам’ятника анулювали. За словами голови облради Анатолія Урбанського, вже після голосування з'ясувалося, що підпис одного з членів конкурсної комісії підробили, пише «Думская».

«Через кілька днів після конкурсу в обласне управління архітектури і містобудування прийшов лист від одного з членів комісії. За заявою представника міського управління архітектури Юрія Четакова, він був відсутній під час голосування з поважних причин. При цьому його підпис в документах стоїть», - говорить керівник зборів.

За словами Урбанського, є два варіанти подальшого розвитку подій: або переголосувати, тобто провести своєрідний третій тур, або оголосити новий конкурс, в якому зможуть взяти участь і інші роботи. Сам він схиляється до першого сценарію.

Тим часом, до проекту-переможцю є й інші претензії. По-перше, він відверто слабкий.

«Мені не вдалося вгледіти в цьому варіанті ні символізму Революції гідності, ні естетичної навантаження», - так відгукується про переможця конкурсу глава обласного осередку «Правого сектора» Тетяна Сойкіна.

Є питання і до вигляду пам’ятнику. 25 органних труб символізують регіони нашої країни, 24 області та Автономну Республіку Крим. Голуби - душі загиблих за Україну.

Ось так виглядає пам'ятник «Голуби миру» в російському Ангарську. Його встановили навпроти міського музею в 2005 році на честь 60-річчя перемоги над нацистською Німеччиною.

«Голуби символізують Перемогу, мирне життя і почалося будівництво міста», - йдеться на сайті «Іркіпедія».

Анатолій Урбанський каже, що неодноразово звертав увагу колег на підозрілу схожість двох пам'ятників.

Тим часом, автор одеських «Пік», архітектор Василь Мироненко (творець монумента «Крила Перемоги» на площі 10 квітня) говорить, що пам'ятники зовсім різні:

«У Росії не піки, це стрижні якісь, а у нас органи. Ну а птиці - це у світовій практиці застосовується абсолютно ». Факт плагіату Мироненко заперечує.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: