Суд визнав: вулиця – це не громадське місце, і не став карати чоловіка, який вийшов гуляти без маски

Суд визнав: вулиця – це не громадське місце, і не став карати чоловіка, який вийшов гуляти без маски
Суд дав однозначне трактування, що вулиця не є громадським місцем, а тому можна вільно гуляти без масок

Порушнику правил карантину загрожував штраф від 17 до 34 тис. грн

Заліщицький районний суд Тернопільської області не побачив складу адміністративного правопорушення у діях чоловіка, який  без маски гуляв вулицею, і закрив справу.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на постанову суду від 10 квітня.

Згідно з протоколом про адмінправопорушення, 8 квітня близько 14 години 30 хвилин чоловік ішов пішки по вул. Філатова у Заліщиках Тернопільської області без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски. Такими діями, на думку поліції, він порушив ст.29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та постанову Кабінету Міністрів України №255 від 02.04.2020 року, скоївши адміністративне правопорушення за ст.44-3 ч.1 КУпАП.

У судовому засіданні чоловік пояснив, що дійсно вийшов на вулицю без захисної маски, бо забув її вдягнути. Підтвердив, що знав про необхідність перебування в громадських місцях у засобах індивідуального захисту.

Разом з тим, суд перерахував 18 статей Конституції України, наголосивши на неможливості обмежувати права і свободи громадян.

«Відповідно до ст.64 Основного Закону України, конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України… Урядом України запроваджено режим надзвичайної ситуації на всій території України на 30 днів - до 24 квітня 2020 року, однак такий режим не є режимом надзвичайного стану, не обмежує конституційні права громадян, а лише консолідує зусилля для подолання загрози», - сказано у постанові суду. 

Окремо суд зупинився на тлумаченні поняття «громадське місце» і зауважив: в українському законодавстві воно розкрито лише в законі про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров`я населення. Зокрема у статті першій згаданого Закону вказано, що громадське місце – це частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під`їзди, а також підземні переходи, стадіони.

Також у роз`ясненні Кабінету міністрів України постанови КМУ №211 зазначено, що громадським місцем є частина будь-якої споруди, яка доступна або відкрита для населення, в тому числі за плату (під`їзди, підземні переходи, стадіони; парки, сквери, дитячі майданчики, стадіони, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні установи, медичні установи та інше).

У цьому ж роз’ясненні громадянам рекомендовано перебувати на вулиці в масці, оскільки у будь-який момент вони можуть опинитись на території, яка підпадає під визначення «громадське місце».

«Аналізуючи норми закону і роз`яснення Кабінету міністрів України, в діях особи відсутній склад адміністративного правопорушення, передбаченого ст.44-3 КУпАП, оскільки він перебував без вдягнутих засобів індивідуального захисту захисної маски чи респіратора на вулиці міста Заліщики, що не є громадським місцем в розумінні закону України та роз`яснень наданих найвищим органом виконавчої влади України», - вважає суд.

Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: