Суд зобов'язав «Кончу-Заспу» та «Пущу-Водицю» відкрити список своїх мешканців

Суд зобов'язав «Кончу-Заспу» та «Пущу-Водицю» відкрити список своїх мешканців

Суд Києва зобов'язав будинок відпочинку «Конча-Заспа», і комплекс відпочинку «Пуща-Водиця» Державного управління справами надати повний перелік мешканців

Інформація про осіб, що орендують житлові приміщення в елітних державних комплексах «Конча-Заспа» і «Пуща-Водиця» є публічною.

До такого висновку прийшла колегія Київського апеляційного адміністративного суду за розгляд апеляції Будинку відпочинку «Конча-Заспа» Державного управління справами на прийняте судом першої інстанції рішення за позовом «Українських Новин».

«Апеляційну скаргу Будинку відпочинку «Конча-Заспа» Державного управління справами залишити без задоволення, а постанову Окружного адміністративного суду Києва від 28 липня 2016 року - без змін», - говориться в рішенні.

1_02

Згідно з чинним законодавством, тепер незалежно від того, чи буде подаватися касація, що належать ДУС, котеджні селища зобов'язані виконати рішення першої інстанції та надати списки жителів «Українським Новинам».

Розглядаючи апеляцію, суд прийшов до висновку, що запит агентства стосувався надання саме публічної інформації, яка має відношення до розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування державним майном. Суд досліджував документацію ДУС і встановив, що майно «будинки відпочинку» є державною власністю, закріплене за ним на правах оперативного управління для виконання покладених на нього завдань. При цьому, суд відмовився брати до уваги аргументи «Кончі-Заспи» про те, що списки мешканців відмовляються розкривати через повну оплату послуг самими мешканцями, без залучення бюджетних коштів.

«Колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції про те, що будинок відпочинку не мав підстав для відмови у наданні інформації про список осіб, з якими укладені договори на користування приміщеннями будинку відпочинку, тобто дії будинку відпочинку в цьому випадку є протиправними», - йдеться у рішенні.

2_01

Як повідомлялося раніше, Окружний адміністративний суд Києва зобов'язав будинок відпочинку «Конча-Заспа», і комплекс відпочинку «Пуща-Водиця» Державного управління справами надати інформаційному агентству «Українські Новини» повний перелік мешканців, які користуються державними дачами, садовими будинками або іншими приміщеннями у зазначених комплексах. Про це йдеться в постанові суду від 28 липня.

Суд зобов'язав «Конча-Заспу» надати інформацію про повний перелік осіб, які користуються правом проживання в установі станом на 1 вересня 2015 року із зазначенням номерів будинків та корпусів. Суд також зобов'язав «Пуща-Водицю» надати аналогічну інформацію по своїй установі і вказати кількість розірваних і укладених протягом 2014 і 2015 років договорів про право користування державним майном.

Востаннє Державне управління справами надавало списки жителів санаторіїв «Конча-Заспа» і «Пуща-Водиця» в червні 2014 року у відповідь на запит агентства незабаром після обрання Президентом Петра Порошенка. Тоді понад 250 діючих і колишніх чиновників проживали в державних санаторіях.

В будиночках на території санаторіїв проживали нинішні і колишні чиновники. Тут можна знайти екс-секретарів ЦК КПУ, міністрів УРСР і чинних членів парламенту і уряду.

В «Конча-Заспі» жили перші українські прем'єр-міністри Вітольд Фокін та Віталій Масол. Мали будинку також Микола Азаров, Віктор Пшонка, Володимир Семиноженко, Раїса Богатирьова, Дмитро Табачник, Юрій Мельник, Оксана Білозір, Володимир Яцуба, Петро Симоненко, Адам Мартинюк, Володимир Литвин, Василь Петьовка. З нових в 2014 році засвітилися Валерій Гелетей, Руслан Лук'янчук.

У зв'язку з відмовою надавати списки, перевірити хто зараз користується державними будинками неможливо.

Раніше щорічно на утримання санаторіїв держбюджету витрачалось близько 50 млн гривень. У 2016 витрати скоротили до 3,7 млн гривень. Решта мешканці елітних будинків платять зі своєї кишені. Хоча формально гроші числяться в Спецфонді держбюджету.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: