Томос: Учасник зустрічі із президентом не збирається на Об'єднавчий собор?

Томос: Учасник зустрічі із президентом не збирається на Об'єднавчий собор?

Філарет: «Моя точка зору на розвиток церковних подій в Україні – церковна

Архієпископ Новокаховський і Генічеський заявив, що має намір залишатися архієреєм Московського патріархату

Архієпископ Новокаховський і Генічеський УПЦ МП Філарет заявив, що не має наміру брати участь в Об’єднавчому соборі, за наслідками засідання якого в Україні має бути утворено єдину православну автокефальну церкву і буде залишатися архієреєм Московського патріархату. Відповідна заява розміщена на сайті єпархії.

Публікація з’явилась після повідомлень ЗМІ про участь архієпископа Філарета разом з іншими двома ієрархами УПЦ МП у зустрічі із президентом Петром Порошенком. Після повідомлень з’явилися коментарі, які архієрей вирішив прокоментувати.

«Повідомляли, що я є учасником явної або таємної антицерковної групи, що перейшов/переходжу/перейду з УПЦ до іншої юрисдикції тощо … Ознайомившись із останніми тлумаченнями моїх вчинків, … маю свідомо заявити наступне: я є архієреєм Української православної церкви (Московського патріархату – ред.). Ним я був, ним я є і ним я, з Божою допомогою, хочу бути. Цей вибір зроблено не 13 чи 15 листопада 2018 року, а набагато раніше, і цей вибір не є спонтанним або тимчасовим рішенням», - сказано у заяві.

«Моя точка зору на розвиток церковних подій в Україні – церковна. І я хочу, щоб церква завжди залишалася церквою. Саме тому я просив би не приписувати мені тих думок, яких я не мав, і тим більше вчинків, яких я не робив. Дуже сумно, що багато хто легко прийняв на віру написане про мій «перехід у розкол», - відзначив архієпископ Філарет.

«Тепер чекаю наступних повідомлень про те, що мене «змусили зректися переконань» і «перервали мій шлях до свободи» … Подібні публікації тим більш ймовірні, коли з’ясується, що мене немає на Об’єднавчому соборі, який має пройти незабаром», - додав архієрей.

Нагадаємо, на початку цього місяця президент Петро Порошенко запросив єпископів церкви Московського патріархату до Києва. Зустріч мала відбутися 13 листопада. Однак в останній момент зібрання зірвалося нібито через неузгодженість місця його проведення. Московська церква наполягала на Києво-Печерській лаврі, якою вона з дозволу держави користується. А президент хотів бачити усіх в Українському домі.

Не під запис окремі ієрархи УПЦ МП розповідали «Главкому», що насправді церква просто знайшла привід не приставати на пропозицію глави держави: верхівка УПЦ МП боїться демаршу частини єпископів, які можуть публічно заявити про підтримку Помісної церкви. У підсумку Собор ухвалив заяву, яку можна розцінити, як спробу спалити мости. Зокрема, на зібранні було офіційно повідомлено, що церква Московського патріархату не братиме участь в Об’єднавчому соборі.

Попри таку позицію деякі єпископи УПЦ МП вже за кілька годин зустрілися з Петром Порошенком. За інформацією «Главкома», мова про митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра Драбинка, архієпископа Новокаховського і Генічеського Філарета і митрополита Вінницького і Барського Симеона. Саме останнього називають одним із найближчих єпископів УПЦ МП до глави держави. Симеон очолює єпархію, яку також вважають вотчиною і президента, і прем’єр-міністра.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: