Туристичний колапс. Юрист розповів про обов'язки туроператора та авіаперевізника перед клієнтом

Туристичний колапс. Юрист розповів про обов'язки туроператора та авіаперевізника перед клієнтом

«Туроператора характеризують не стільки помилки, як швидкість їх виправлення»

У зв'язку з транспортник колапсом, через який у останні тижні у багатьох українських туристів був зірваний відпочинок, виникло питання про те, які має обов'язки туроператор та авіаперевізник перед клієнтом. Голова об'єднання «Адвокати туристичного бізнесу» Микола Слюсаревський прокоментував це питання «Главкому». Як стверджує правник, перш за все необхідно зрозуміти, як власне працює виїзний туризм. Адже завдання туроператора полягає в тому, щоб вкласти в туристичний пакет кілька послуг, а саме переліт, проживання, харчування, страхування тощо. Щоб забезпечити переліт, туроператор домовляється з авіаперевізником, який доставляє туристів за маршрутом. Якщо ж туроператор не виконує домовленостей, то перевізник може скасувати рейс. Тоді вся відповідальність лежатиме на туроператорі. Якщо ж останній виконав усі домовленості, але перевізник з якихось причин не виконує рейси, то винен саме перевізник.

Якщо про перенесення рейсу було повідомлено не пізніше ніж за три години до реєстрації, тоді авіакомпанія не компенсує «незручності очікування» пасажирам. Кошти за квиток повертаються тільки у разі відміни рейсу, а не його переносі. Також, наприклад, якщо рейс затримується більше ніж на 5 годин, то пасажир має право відмовитися від квитка, і тоді туроператор зобов'язаний повернути йому не тільки кошти за квиток, а й за весь тур.

Микола Слюсаревський додає, що якщо туристи вже пройшли реєстрацію, а рейс затримується, то авіаперевізник має попіклуватися про таких пасажирів. «У такому випадку авіаперевізник повинен на третю годину очікування видати пасажирам прохолодні напої, на четверту годину - забезпечити перекус, ще пізніше – надати гаряче харчування. Якщо літак затримується на ніч, то і розміщувати на ночівлю пасажирів у готелі повинен перевізник власним коштом. Перед вильотом перевізник також повинен доставити пасажирів з готелю в аеропорт», - пояснює юрист.

Якщо ж за якихось причин туристи не можуть повернутися додому, то туроператор має потурбуватися про те, щоб продовжити туристам проживання в готелі та харчування. Якщо туристи прибувають на курорт на добу пізніше, то туроператор повинен повернути вартість першої доби проживання в готелі. Або навпаки, якщо туристів вивозять раніше, то так само компенсують недоотриману добу відпочинку. «Туроператора характеризує не стільки помилка, допущена ним під час здійснення діяльності, скільки реакція на неї, тобто готовність її виправити або відшкодувати ненадану частину послуг. Будь-який оператор або ж авіаперевізник у випадку форс-мажорів має конкретний алгоритм дій. І чим швидше вирішуються проблеми, тим краще це характеризує туроператора або перевізника», - пояснює юрист.

Якщо ж туроператор не виконує певних зобов'язань, то Микола Слюсаревський радить спочатку звернутися до нього з заявою чи претензією про компенсацію. Якщо напряму владнати питання з туроператором не виходить, то можна звернутися до суду.

Читайте також: «Юрист Микола Слюсаревський: Кричати «все пропало!», коли ваш рейс відкладений, не треба. Відпочивайте далі!» і «Туристичний колапс. Кому потрібно кричати «Браво!»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: