У Європарламенті хочуть ввести санкції проти Польщі

У Європарламенті хочуть ввести санкції проти Польщі
Фото ЕРА

Євродепутати рішуче засудили «ксенофобський та расистський марш», який відбувся у Варшаві

Європарламент схвалив критичну резолюцію щодо Польщі, яка рекомендує запустити процедуру застосування санкцій проти країни. За схвалення документа проголосували 438 депутатів, проти – 152, 71 утримався, повідомляє Onet.pl.

Документ закликає уряд Польщі поважати верховенство права і основоположні права, закріплені в договорах, та різко критикує погіршення дотримання норм ЄС. «Сьогоднішня ситуація в Польщі створює явний ризик серйозного порушення європейських цінностей», - ідеться у документі.

Депутати особливо занепокоєні судовою реформою, яку здійснює уряд Польщі. Вони закликають не вводити в дію нові закони, доки не будуть гарантовані засади незалежності судів.

Європарламент також закликає польську владу виконати рекомендації Єврокомісії і Венеціанської комісії. Крім того, європарламентарі закликають дотримуватися вимоги суду ЄС щодо негайного припинення вирубки лісу у Біловезькій пущі.

Євродепутати також рішуче засудили «ксенофобський та расистський марш», який відбувся у Варшаві в суботу, 11 листопада. Також парламентарі закликали Польщу поважати право на свободу зібрань.

Крім того, депутати Європарламенту ініціювали власну процедуру по запуску статті 7 договору про ЄС, яка передбачає введення санкцій. Зокрема, Польщу можуть позбавити права голосу в Раді ЄС.

Ухвалення відповідної резолюції розпочинає процедуру внесення пропозиції до Ради ЄС щодо визнання загрози верховенству права у Польщі. Потім Рада ЄС має проголосувати за пропозицію більшістю голосів 22 держав.

Однак це не означатиме санкції проти Польщі, які вимагають одностайності. В той же час сама ситуація може стати безпрецедентною. Досі Європарламент застосовував відповідне положення договору про ЄС лише щодо Угорщини, однак пропозиція була зупинена у Раді ЄС.

Нагадаємо, раніше видання Dziennik з посиланням на свої джерела повідомило, що голові Українського інституту національної пам'яті Володимиру В’ятровичу заборонено в’їзд до Польщі. 

Також, за даними цього польського видання, Міністерство закордонних справ Польщі готує список українців, яким буде заборонено в'їзд до країни

Польща офіційно не підтвердила введення заборони на в'їзд В'ятровичу.

Глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що Польща не розкриває, кому, якій кількості осіб та з якої сфери люди оголошені персонами нон ґрата, тільки підкреслив, що «цей список надто короткий».

Також читайте матеріал «Главкома»: Історик Ігор Марчук: Польща хоче перегляду кордонів? Інакше я не можу пояснити її дії 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: