У Мін'юсті розповіли про можливу екстрадицію Саакашвілі до Грузії

У Мін'юсті розповіли про можливу екстрадицію Саакашвілі до Грузії
Заступник голови Мін'юсту Денис Чернишов

Заступник голови Мін'юсту здивований, чому Саакашвілі досі не звернувся до українського суду та не оскаржив указ Порошенка про позбавлення його громадянства України

У документах, які надійшли щодо колишнього грузинського президента і екс-голови Одеської ОДА Михайла Саакашвілі, вказано, що в Грузії розглядаються кримінальні справи щодо нього. Це не є черговим етапом у проведенні екстрадиції, і в цьому етапі Міністерство юстиції участі не бере. Про це заявив заступник голови Мін'юсту Денис Чернишов в ефірі «112 Україна».

«Нічого в Україні не сталося, крім переходу Саакашвілі через кордон. Ті документи, які до нас прийшли, до нас і до Генпрокуратури щодо Саакашвілі, вони говорять про те, що в Грузії розглядаються кримінальні справи щодо нього. Це ще не черговий етап у проведенні екстрадиції, і в цьому етапі Мін'юст не бере участі. Це якби Саакашвілі був засуджений в Грузії за тими статтями, які назвав у своїй конференції Пєтухов, тоді б це була часткова прерогатива Мін'юсту», - заявив він.

Він зазначив, що Саакашвілі у праві звернутися до українського суду й оскаржити указ президента про позбавлення його громадянства України.

«У нього є таке право. Чому він не скористався цим правом - ось у цьому питання», - додав Чернишов.

Наразі відомо, що екстрадиційна перевірка щодо Саакашвілі ще не завершена.

Нагадаємо, екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі перейшов польсько-український кордон ввечер 10 вересня. Кордон прикордонників прорвали прихильники Саакашвілі, які буквально внесли його на український бік кордону. 

Генпрокурор пообіцяв притягнути до відповідальності організаторів прориву кордону в «Шегинях» та заявив, що прихильники Саакашвілі знищують державу. Поліція відкрила кримінальне провадження.

Саакашвілі натомість заявляє, що він і його прихильники не порушували закон на пункті пропуску «Шегині».

Відомо, що Саакашвілі й депутати не проходили прикордонний контроль. Політика вже внесли в «чистилище» «Миротворця».

Держприкордонслужба готує матеріали для прокуратури по трьох епізодах прориву.

У МВС запевняють, що під час інциденту з проривом кордону прихильниками Михайла Саакашвілі тілесні ушкодження отримали 11 бійців Національної поліції та п’ять працівників Держприкордонслужби.

12 вересня Саакашвілі підписав протокол про вчинення адміністративного правопорушення і заперечення до нього.

Суд розгляне прорив Саакашвілі через кордон 18 вересня.

Також стало відомо, яке покарання загрожує Саакашвілі.

Як відомо, Саакашвілі позбавили українського громадянства. 

У Генпрокуратурі України повідомили, що отримали копію запиту грузинських компетентних органів на видачу Михайла Саакашвілі Грузії.

Саакашвілі припускав, що після його повернення в Україну його спробують викрасти й видати грузинській владі. 

Саакашвілі вказав, що буде через суд намагатися повернути собі громадянство України і хотів би бути присутнім на судовому процесі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: