У «Народному фронті» дійшли висновку, що ніякі відкриті списки українцям не допоможуть

У «Народному фронті» дійшли висновку, що ніякі відкриті списки українцям не допоможуть
Фото з відкритих джерел

«Будуть обирати тих самих людей, що й за мажоритарною системою», - вважає Сергій Висоцький

Нинішню систему треба міняти, бо коли мажоритарні округи тримаються десятиріччями і передаються у спадок – це ненормально, вважає Сергій Висоцький, депутат «Народного Фронту».

«Немає якоїсь системи, яка зможе побороти нас самих, наших політиків, наше суспільство, яке є досить легковажним у своєму виборі. Зрозуміло, що нинішню систему треба міняти», — відзначив він.

Щодо  відкритих списків Висоцький зазначає, що оскільки вони  – це так чи інакше різновид мажоритарки, то в них присутня корупційна складова: «Все одно ці «вотчини», які зберігались десятиріччями місцевими феодалами, зберігатимуться територіально, збережуться ланцюжки фінансування. Будуть обирати тих самих людей, що й за мажоритарною системою».

Висоцький додає, що коли визначальним є голосування за тих чи інших людей в рамках партійного списку, все робиться просто: саме ті люди, які, на думку партійного керівництва, повинні пройти, посилаються в регіони із залізобетонною підтримкою або туди, де є адмінресурс, а аутсайдери «підкорюють цілину».

Раніше повідомлялося, що намагання прийняти новий законопроект про виборчу систему з відкритими списками на останньому пленарному тижні виявились марними.

Запровадити систему з відкритими списками і прибрати потенційно корупційну мажоритарку, яку звинувачують в усіх бідах, – це зобов’язання брала на себе ще коаліція, сформована в 2014-му році.

Щось схоже на систему з відкритими списками депутатам вдалося запровадити на місцевих виборах у 2017-му. Проте неякісно підготована система в процесі використання викликала плутанину і  купу нарікань.

Думки депутатів з інших партій щодо майбутніх парламентських виборів читайте тут: Відкриваємо списки. П'ять головних запитань про виборчу реформу

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: