У США оприлюднили звіт про лобіювання Манафортом інтересів Януковича

У США оприлюднили звіт про лобіювання Манафортом інтересів Януковича
Пол Манафорт

Записка Манафорта Януковичу показала, що політтехнолог прагнув активно залучати для лобіювання уряд США і Конгрес

Спецпрокурор США Роберт Мюллер оприлюднив документи, що підтверджують факт того, що Пол Манафорт, колишній голова передвиборного штабу Дональда Трампа, здійснював лобістську кампанію на користь колишнього президента України Віктора Януковича в США без реєстрації в якості іноземного агента.

Про це пише агенство Bloomberg.

Прокурори з команди Мюллера оприлюднили дві записки, написані Манафортом, які, як вони кажуть, підтверджують, що він спрямував зусилля, щоб вплинути на законодавців США і ЗМІ на користь Януковича, пише видання.

Ці заяви ще більше ставлять під сумнів твердження Манафорта про те, що його лобіювання інтересів Януковича обмежувалося Європою. Ймовірно, вони зіграють центральну роль у судовому процесі Манафорта у Вашингтоні, який розпочнеться у вересні, за звинуваченням у тому, що він не зареєстрував своє зовнішнє лобіювання в Міністерстві юстиції США і що він відмив частину грошей, які йому надходили, зазначає видання.

Зазначено, що Манафорт як міжнародний політичний консультант організовував колишніх європейських політиків, відомих як група Габсбургів, щоб спробувати запобігти можливим санкціям проти України за позбавлення волі суперниці Януковича Юлії Тимошенко. Мюллер стверджує, що вони займалися лобіюванням у США з вересня 2012 року до 2014 року.

 «Слова Манафорта говорять про хибність його заяв про те, що група Габсбургів була орієнтована на Європу», - стверджують прокурори.

Вони процитували проект записки від 22 квітня 2013 року, у якій Манафорт розписав Януковичу докладні відомості про те, як він організував зустрічі з членами конгресу у Вашингтоні.

«Наша взаємодія зі старшими посадовими особами державного департаменту приносить свої плоди», - писав Манафорт Януковичу.

«Ми задіяли десятки служб Конгресу, включаючи керівництво й усіх членів комітету із закордонних справ сенату і комітету в закордонних справах палати представників», - йдеться в записці.

Записка Манафорта Януковичу показала, що він прагнув активно залучати уряд США і Конгрес «з використанням стратегії, яку я побудував». Ключовим елементом цієї стратегії було відстоювання судового процесу і семирічного тюремного ув'язнення у 2011 році для Тимошенко, пише видання.

У записці Манафорт повідомив, що його кампанія Engage Ukraine зміцнить серед політиків США позитивні аспекти відносин між двома країнами.

Раніше федеральна суддя США Емі Берман Джексон наказала спеціальному прокурору Роберту Мюллеру до п'ятниці, 15 червня, назвати усіх осіб та організації, які на думку слідства були задіяні у лобістській кампанії Пола Манафорта на користь Партії регіонів та тодішньої влади України.

Як відомо, Манафорту 15 червня можуть оголосити нові звинувачення.

У червні стало відомо, що Манафорт намагався вплинути на свідків у його справі.

До слова, громадянин України і Росії Костянтин Килимник став відповідачем у справі, яку розслідує спецпрокурор Робет Мюллер проти екс-голови виборчого штабу Трампа та колишнього політтехнолога Януковича Пола Манафорта. Справа стосується зв'язків Манафорта з Росією, зокрема її Головним розвідувальним управлінням.

Нещодавно суд відмовився зняти з Манафорта звинувачення в дачі неправдивих свідчень.

Читайте також переклад статті The New York Times: Україна заморозила справу, де фігурує Манафорт, аби не дратувати Трампа

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: