Балога відповів на спроби Москаля повернути замок «Паланок» державі зверненням до Порошенка

Балога відповів на спроби Москаля повернути замок «Паланок» державі зверненням до Порошенка

Раніше губернатор Закарпаття заявляв, що вилучає замок з комунальної власності міста, тому що він «не є родинним маєтком клана Балог»

Громадські організації Мукачева вирішили звернутись до президента Петра Порошенка із проханням скасувати розпорядження голови Закарпатської ОДА, яке стосується замку «Паланок». Про це йде мова на сторінці Мукачівської міської ради у Facebook.

«Звертаємося до Вас як до гаранта дотримання Конституції України, аби запобігти збуренню громадського протесту на Закарпатті. Йдеться про розпорядження голови обласної державної адміністрації Г. Москаля, яким у 90-тисячної громади Мукачева нахабно і цинічно крадеться пам’ятка історії та архітектури, символ і окраса міста – замок «Паланок».

 Під листом президенту підписались голови громадських організацій міста, зокрема, «Спілки учасників АТО», «Союзу Чорнобиль України», «Ради почесних громадян м. Мукачева» та інші.

 У листі громадські організації звинувачують губернатора Закарпаття у «рейдерстві» та «викраденні історичної пам’ятки».

Нагадаємо, 8 листопада голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль своїм рішенням вилучив з комунальної власності міста Мукачево відомий на всю країну замок «Паланок». Керівник області свої дії пояснює виконанням постанови Верховної Ради від 15 квітня 2009 року «Про заходи щодо збереження пам'ятки культурної спадщини – замку «Паланок». Паралельно Москаль листом звернувся до міністра культури Євгена Нищука з проханням виконати постанову парламенту восьмирічної давнини і взяти замок у підпорядкування Мінкульту.

Пізніше стало відомо, що своїм розпорядженням створив робочу групу, з перевірки деталей передачі замку «Паланок» із державної в комунальну власність Мукачева в 1992 році. Водночас розпорядження голови ОДА №564 від 03.11 цього року визнане таким, що втратило чинність.

Дії Геннадія Москаля обурили міську владу Мукачева, яка підконтрольна впливовому закарпатському клану Балог. Мер міста Андрій Балога (син народного депутата,  екс-міністра, колишнього глави Секретаріату президента Віктора Балоги) назвав дії Москаля «рейдерським захопленням».

У відповідь Балога-молодший заявив, що «Мукачівський замок неможливо забрати у громади без її рішення. А такого рішення ми ніколи не приймемо». 

Варто сказати, що ще 7 грудня1992 року рішенням представника президента на Закарпатті у комунальну власність рад різного рівня на Закарпатті було передане управління кількома сотнями об’єктів.

Мукачеву дістався історичний музей (відомий під назвою замок «Паланок»). Проте міська влада на початку 90-х прийняла у держави у власність не тільки Історичний музей, а й увесь майновий комплекс «Паланок».

У 2008 році навколо замку виник гучний скандал. Мукачівська міськрада ухвалила рішення віддати його у довготривалу оренду ТОВ «Високий замок», засновниками якого були дружина тодішнього голови Секретаріату президента Віктора Балоги, дружина його двоюрідного брата Василя Петьовки та дружина Іллі Токаря, тодішнього голови Мукачівської райдержадміністрації. Орендарі отримали приміщення замку загальною площею 2300 квадратних метрів на період з 2010 по 2056 роки, де планували серед іншого облаштувати готельно-ресторанний комплекс. Проте у справу втрутилися журналісти, історія набула неабиякого розголосу і парламент ухвалив постанову від 2009 року, яка передбачає, зокрема, «створення державного  історико-архітектурного заповідника   «Замок «Паланок» із віднесенням його до сфери управління Міністерства культури і туризму України».

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: