Угорщина готує відповідь Україні через новий закон про освіту

Угорщина готує відповідь Україні через новий закон про освіту
Керівник апарату уряду Угорщини Янош Лазар

На думку керівника апарату уряду Угорщини, ухвалення нового закону України про освіту «нагадує сталінські часи»

Угорщина обмірковує реакцію на ухвалення в Україні нового закону про освіту, який, на думку офіційного Будапешта, обмежує мовні права 150-тисячної угорської меншини на Закарпатті.

Про це 9 вересня заявив керівник апарату уряду Угорщини Янош Лазар, повідомляє «Радіо Свобода».

Політик попередив, що ця реакція не буде сприятливою для Києва, якщо в Україні не дослухаються до закликів громадсько-культурних організацій угорців на Закарпатті скасувати мовну статтю закону України про освіту або внести зміни з урахуванням потреб меншини.

У залежності від характеру публічної дискусії, свою думку в цьому питанні незабаром може висловити і прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, зазначив Янош Лазар.

«Україна завдала Угорщині удар у спину, це вже не питання. Угорщина сформувала величезне лобі задля того, щоб українські громадяни могли їздити без віз на територію Європейського союзу. Іниціатором цього вперше з-поміж керівників країн ЄС виступив Віктор Орбан у 2015 році. На мою думку, цей крок (ухвалення нового закону України про освіту, - ред.) нагадує нам сталінські часи. Якщо Порошенкові не вдасться втрутитись на прохання (угорської меншини – ред.), Угорщині треба буде виступити в цьому питанні якнайжорсткіше і якнайрішучіше», – заявив урядовець.

На неділю, 10 вересня, в Будапешті анонсовано проведення акції протесту на захист мовно-освітніх прав угорської меншини в Україні. Захід організує рух «Спільна держава».

Нагадаємо, очільник Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль закликав Порошенка ветувати новий закон про освіту.

Як відомо, 5 вересня депутати Верховної Ради підтримали у другому читанні та в цілому законопроект «Про освіту» (№3491-д), який передбачає широку реформу освітньої галузі.

У прикінцевих положеннях закону встановлено, що особи, які належать до корінних народів, національних меншин України і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року, до 1 вересня 2020 року продовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які діють до набрання чинності даним законом з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою.

Зазначимо, своє занепокоєння освітньою реформою в Україні також висловила Румунія.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: