Українці вважають, що коронавірус створений людиною, – соцдослідження

Українці вважають, що коронавірус створений людиною, – соцдослідження

Зокрема 37,9% опитаних вважають, що коронавірус – нові біологічні та генетичні технології, 28,5% – його навмисно поширюють спецслужби, 26,1% – він є бактеріологічною зброєю ворогуючих держав або терористів

Більшість українців вважають, що коронавірус є результатом використання нових біологічних та генетичних технологій, або навмисно поширюється спецслужбами чи терористами. Про це політичний експерт Михайло Басараб розповів під час 8-го Київського безпекового форуму для молоді, організованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну», презентуючи дослідження соціологічної служби Центру Разумкова.

Зокрема 37,9% опитаних вважають, що коронавірус є новими біологічними та генетичними технологіями, 28,5% – його навмисно поширюють спецслужби, 26,1% – він є бактеріологічною зброєю ворогуючих держав або терористів. Значно менше людей вважають, що він викликаний природними чинниками і розповсюджується через недотримання правил гігієни.

Водночас директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко зазначив, що самі українці часто досить безвідповідально ставляться до власного здоров’я і здоров’я оточення. Кожен третій українець хворів на грип чи ОРВІ цього сезону, однак при цьому близько 76% українців не користуються масками взагалі, близько 20% – користуються в різних ситуаціях або постійно. А поглиблене вивчення результатів дослідження свідчить, що близько 8,5% дорослих українців хворіли на грип і ОРВІ і при цьому продовжували вести звичайне життя, не користуючись масками. «Тобто понад 2 млн осіб серед нас ходили і заражали нас. І наше щастя, що це не був коронавірус», – підкреслив він.

Басараб додав, що дві третини опитаних українців не довіряють вітчизняній системі охорони здоров’я, і оцінюють її в 1-2 бали за п’ятибальною шкалою.  Половина українців лікується самостійно. Причім чим доросліша людина і чим вищий її рівень освіти – тим більше вона схильна лікуватися самостійно. Також чим вищий рівень освіти людини, тим нижчий, зазвичай, рівень довіри до МОЗ.

Разом з тим він зазначив, що до іншої глобальної проблеми – зміни клімату – українці ставляться більш відповідально:  близько 80% вважають, що глобальне потепління – це факт і воно може принести шкоду регіону, в якому вони проживають. Але це не надто сильно впливає на їхню політичну позицію – лише близько 1% українців готові голосувати за умовну партію зелених, серед лідерів же партія, яка буде збільшувати статки людей.

Київський Безпековий Форум для молоді – платформа для обговорення молодими експертами актуальних питань міжнародних відносин та зовнішньої політики України. Мета форуму – посилення ролі нового покоління експертів, покращення їх вміння брати участь у процесі політичного аналізу та розвитку.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: