Уманський: Економічно Угода про Асоціацію є для України ущербною

Уманський: Економічно Угода про Асоціацію є для України ущербною
Уманський: Підписаний із Євросоюзом договір не є прикладом ліберальної економіки

Колишній урядовець пояснює таку ситуацію з підписанням договору потребою отримати доступ на європейські ринки

В.о. міністра фінансів в уряді Тимошенко та перший заступник голови Мінфіну в Кабміні Яценюка Ігор Уманський заявляє, що економічні параметри, про які Україна домовилась в Угоді про Асоціацію з Європейським союзом, є ущербними. Про це він розказав в інтерв’ю «Главкому».

«Угодну про асоціацію в свій час дуже поспішали підписати. І, за великим рахунком, підписували в стилі «будь-якою ціною». Політично все прозвучало прекрасно. Але ті економічні обмеження, які ми отримали, є для України дуже ущербними», - сказав він.

За його словами, підписаний із Євросоюзом договір не є прикладом ліберальної економіки.

«Знову таки, ми тут всередині «їмо» ідеї ліберальної, відкритої економіки... Але візьмемо простий приклад - наш договір про асоціацію, наш договір про вільну торгівлю. Щось я там не помітив якихось вільних ринків і ніякої ліберальної позиції. Квоти, які у нас є, по ряду позицій у нас вибираються за місяць. Нам продають історію, що ми маємо бути відкриті. Але от вони відкриватися не хочуть. Кожна країна захищає свої інтереси, свої ринки. Є ж хрестоматійні приклади автомобільних війн між Європою, Японією і США. Я розумію, що більшість наших провідних економічних лібералів сьогодні не мають економічної освіти, не знають цих прикладів і думають, що у нас по всьому світу - вільні ринки і ліберальні економічні стосунки. Нічого подібного! Усюди стоять бар’єри. І нам ці бар’єри повиставляли. Тому всі ці договори треба було б переглядати і більш категорично стояти на наших позиціях. Але зараз все це робити набагато складніше, ніж перед підписанням. Щоб змінити ситуацію зараз, треба бути дуже серйозним переговірником», - заявив Уманський.

Колишній урядовець пояснює таку ситуацію з підписанням договору потребою отримати доступ на європейські ринки, в тому числі, у зв’язку із ескалацією конфлікту з Росією.

«Давайте не забувати, що торгівельні війни Росія почала не в 2014 році. Росспоживчнагляд обмеження почав робити ще за розквіту Януковича. Економічні блокади проти нас Росія почала дуже давно, ми просто цього не хотіли помічати. І, звісно, отримати нові ринки для збуту поряд із собою, в Європі було добре. Інше питання вже в тому, наскільки ми конкурентні. Ну, є позиції, де ми конкурентні, є позиції - де не дуже», - відзначив Уманський.

Екс-керівник Мінфіну вважає, що у ситуації, що склалася, Україна має дбати про інноваційний розвиток.

«Ми технологічно дуже відстали від усього світу. Навіть якщо для нас раз і відкриють ринки - окрім сировини, нам туди немає що постачати. Щоб це змінити, треба створювати нові робочі місця, нові виробництва всередині України. І саме нові, а не модернізувати діючі доменні цехи», - впевнений колишній урядовець.

Нагадаємо, 11 липня Рада Європейського союзу остаточно схвалила Угоду про асоціацію з Україною.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: