У Генпрокуратурі розповіли деталі афери забудовника Войцеховського

У Генпрокуратурі розповіли деталі афери забудовника Войцеховського
Анатолій Войцеховський
Фото ТСН.ua

Слідством встановлено непоодинокі факти повторного продажу квартир у житлових будинках

Генеральна прокуратура завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо забудовника Анатолія Войцеховського та ще двох співучасників – керівників підконтрольних йому підприємств. Про це перший заступник генерального прокурора Дмитро Сторожук написав на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

«Із задоволенням повідомляю, що на сьогоднішній день слідчі завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою Войцеховського А.П. та ще двох співучасників – керівників підконтрольних йому підприємств у скоєнні у складі організованої групи кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 28, ч. ч. 3, 4 ст. 197-1, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 366 КК України», – зазначив він.

 

Так, наразі підозрювані та їхні адвокати ознайомлюються з матеріалами справи відповідно до вимог ст. 290 КПК України, після чого обвинувальний акт буде передано до суду. «Войцеховський А.П. у співучасті з іншими особами у 2004–2013 роках придбав частки у статутних капіталах низки підприємств (у 2014 році окремі з них переоформлені на підставних осіб). За допомогою зазначених підприємств злочинне угруповання самовільно захопило земельні ділянки під будівництво 40 об’єктів», – написав заступник голови ГПУ.

Крім того, слідством встановлено непоодинокі факти повторного продажу квартир в житлових будинках, вже реалізованих іншим громадянам. Окремі об’єкти будівництва, введені в експлуатацію на підставі підроблених рішень судів, незаконно реєструються в Державному реєстрі нерухомого майна.

Зазначається, що на самовільно захоплені земельні ділянки, об’єкти будівництва, майно Войцехівського вартістю близько 200 млн гривень накладено арешт. Крім цього, триває розслідування фактів самовільного захоплення решти земельних ділянок, використання їх у 2004–2016 роках для незаконного будівництва житлових та офісних комплексів, привласнення коштів інвесторів у будівництво під виглядом продажу квартир у незаконного побудованих житлових будинках, ухилення від сплати податків.

Як відомо, в ніч на 17 липня Печерський суд Києва призначив забудовнику запобіжний захід у вигляді двох місяців ув'язнення з можливістю вийти під заставу у 14 млн грн. Прокуратура вимагала 50 мільйонів застави. Заставу внесли 27 липня.

26 липня Апеляційний суд мав розглянути скаргу Войцеховського на арешт. Однак засідання перенесли на 4 серпня. Адвокат забудовника Юліан Волошин стверджував, що підзахисний не має коштів, необхідних для застави.

ГПУ повідомила про підозру Войцеховському 15 липня. Забудовника обвинувачують в ухиленні від сплати податків на суму 12,5 млн грн, створенні організованої злочинної групи та інших злочинах. ГПУ об'єднала всі 46 проваджень проти Войцеховського з 2012 року в одне.

Через будівельну аферу Войцеховського 10 тисяч українців можуть залишитися без квартир та грошей – це вшестеро більше, ніж інвесторів піраміди «Еліта-центр».

Войцеховський – творець будівельної піраміди, на чолі якої стоять компанії «Укогруп» і «Сіті-груп». У столиці є понад 70 об'єктів, зведених цими компаніями, де тисячі людей купили житло, але до законності цих об'єктів виникає чимало запитань. Піраміда проіснувала майже десять років завдяки зв'язкам підприємця в прокуратурі, повідомляють ЗМІ. «За практично десятиліття створилася піраміда, масштаби якої важко переоцінити», – так відреагували на ситуацію в КМДА.

Оціночна кількість потерпілих від будівельної афери «Укогруп» – у шість разів більше сумновідомої афери «Еліта-центру». Як відомо, внаслідок афери групи «Еліта-центр», виявленої в 2006 році, постраждали сотні інвесторів будівництва житла. Загальна сума, яку отримали підозрювані в організації афери, оцінюється приблизно в 400 млн грн.

Як повідомлялось, тепер у Києві може з'явитися близько 40 недобудов.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: