В ГПУ заявили, що у процедурі заочного розслідування є «міни», що можуть призвести до скасування вироків

В ГПУ заявили, що у процедурі заочного розслідування є «міни», що можуть призвести до скасування вироків

Перша небезпека приховується у вибірковості, закладеній у процедурі через внесені зміни, зазначив Горбатюк

Передбачена українським законодавством процедура заочного досудового розслідування чи судового провадження має певні недоліки, які можуть у призвести до скасування винесених судом у цих справах рішень.

Про це в ефірі програми Радіо Свобода «Деталі» заявив керівник департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури України Сергій Горбатюк.

«Останні зміни (ухвалені у травні тимчасові зміни до КПК, які передбачають певне спрощення у процедурі заочного слідства – ред.) створюють міни сповільненої дії, які однозначно потім приведуть до скасування вироків», – зазначив він.

За словами Сергія Горбатюка, перша небезпека приховується у вибірковості, закладеній у процедурі через внесені зміни. «Норма застосовується щодо тих, хто перебуває 6 місяців у розшуку, і діє один рік. Тобто ми маємо чітку вибірковість правосуддя – щодо певного кола осіб», – пояснює він.

«У рамках процедури має бути забезпечення дотримання прав, тому що не кожен підозрюваний є винним. Якщо ми порушуємо цю процедуру, то ми потім отримаємо скасування вироку», – додав Сергій Горбатюк.

Другий суперечливий момент – те, що у законодавстві чітко не прописано, що має статися до 15 квітня 2017 року, скільки діють внесені до КПК зміни.

«Не зрозуміло – це має бути лише звернення до суду з обвинувальним актом, це має бути завершений судовий розгляд у першій інстанції, чи вже в апеляційній», – каже Горбатюк.

«Є проблема визначеності норми. Верховенство права полягає в тому, що закон має бути зрозумілий не лише для юристів, а й для громадян. А у нас навіть юристи не можуть визначитися», – додав він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: