В «Євросолідарності» вимагають від Зеленського чіткої позиції по затриманих Росією моряках

В «Євросолідарності» вимагають від Зеленського чіткої позиції по затриманих Росією моряках
Росія незаконно тримала в полоні українських моряків майже рік 

Порошенко наголосив, що чітка позиція глави держави у справі українських моряків є дуже важливою

П’ятий президент України та лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко вимагає від президента Зеленського чіткої проукраїнської позиції щодо «справи моряків» у Міжнародному арбітражі.

Про це Порошенко заявив у своєму відеозверненні.

«Рік тому команда п’ятого президента України Петра Порошенка забезпечила попереднє рішення на користь України у справі проти Росії про агресію і затримання військових кораблів та їхніх екіпажів у Керченській протоці в листопаді 2018 року. Міжнародний трибунал з морського права у Гамбурзі чітко став на сторону України, а його рішення, оприлюднене 25 травня 2019 року, заклало основу для притягнення Росії як країни-агресора до міжнародно-правової відповідальності. Але доведення справи до кінця лягає на плечі теперішньої влади», - йдеться у повідомленні.

Він наголосив, що лише після того, як у квітні звернув увагу на те, що нинішня влада не дуже переймається цим питанням, на Банковій та в МЗС почали щось робити.

«Днями Міністерство нарешті подасть меморандум із роз’ясненням позиції України до Спеціального міжнародного арбітражу. Арбітраж створений згідно з Конвенцією ООН з морського права та на основі рішення Гамбурзькому трибуналу. Але зусиль лише дипломатів – замало. Це справа усієї держави», – переконаний Порошенко.

Він наголосив, що міжнародно-правову позицію України суттєво підриває політично вмотивована справа, яку «за завданням Офісу президента «розслідує» ДБР».

«Дії українського ДБР чітко синхронізуються з Федеральною службою безпеки Росії. І ФСБ, і ДБР вважають прохід українських кораблів українським морем – кримінальним злочином. І якщо Росія вже посилалася на позицію ДБР в ООН, то ж ясно, що в арбітражі вона так само прийме цей пас від української влади», – застерігає п’ятий президент.

«За рік після інавгурації президент не випустив ані пари з вуст про забезпечення свободи судноплавства в Азовському морі та Керченській протоці для українських суден. А тим більше – для військових кораблів України. І за рік жоден український катер там не проходив – ніби йдеться не про нашу протоку, а про якесь російське озеро», – констатував Порошенко.

Він зазначив, що поради і водночас вимоги до влади – це фахові пропозиції, які відповідають національним інтересам України.

«По-перше. МЗС має подати до арбітражу якісно підготовлений меморандум. Маємо вимагати компенсації всіх збитків, завданих як державі Україна, так і морякам. Притягнення Росії до міжнародно-правової відповідальності за агресію проти нашої держави на морі», – вважає Петро Порошенко.

«По-друге, кримінальну справу за фактом подій формально має закрити ДБР, а фактично – той, хто її інспірував. Сліди ведуть на Банкову. Ще раз наголошую, наявність справи суттєво послаблює позицію Україні в міжнародному арбітражі», – зазначив лідер «Європейської солідарності».

«По-третє. Очікуємо, що з нагоди річниці перемоги України в Міжнародному трибуналі з морського права у Гамбурзі Володимир Зеленський порушить дивну обітницю мовчання щодо повзучої анексії Росією Азовського моря та Керченської протоки. І нарешті оприлюднить свою позицію щодо злочинних дій Росії проти України в акваторії Азова. Шкода, що він не зробив це вчора під час прес-конференції, на якій були присутні і закордонні ЗМІ», – зауважив Порошенко.

Політик наголосив, що чітка позиція глави держави є дуже важливою. «Вона дозволить дипломатам посилювати міжнародний тиск на російського агресора та добиватися поглиблення азовського пакету санкцій проти Кремля, і використовувати всі наявні інструменти та судові інстанції для притягнення Росії до відповідальності та відновлення справедливості», – резюмує Петро Порошенко.

21 травня стало відомо, що президент Володимир Зеленський уповноважив заступника глави МЗС Євгена Єніна та посла в Нідерландах Всеволода Ченцова представляти Україну під час розгляду справ проти РФ у Міжнародному Суді ООН та арбітражних трибуналах щодо прав прибережної держави в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці і щодо затримання українських моряків та суден.

Як повідомлялося, раніше заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін заявив, що МЗС 22 травня подасть до Міжнародного трибуналу з морського права ООН Меморандум у справі про захоплення моряків та кораблів у Керченській протоці у листопаді 2018 року, після чого повідомить деталі позову до Російської Федерації.

Нагадаємо, що Гаазький арбітражний суд підтвердив свою юрисдикцію у позові України до Росії щодо порушень в Чорному і Азовському морях, а також у Керченській протоці

Як повідомлялося, у вересні 2016 року Україна подала до суду позов, у якому звинуватила Росію в порушенні Конвенції з морського права в українських територіальних водах у Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці.

У цій справі Україна вимагає припинити в цих акваторіях узурпацію своїх суверенних морських прав. Позов стосується всіх порушень, які вчинила Росія, - перешкоджання навігації, крадіжка корисних копалин, незаконний вилов риби, спорудження Керченського мосту та багатьох інших.

У травні 2017-го відбулося перше процедурне засідання Трибуналу за Конвенцією з морського права ООН, в рамках якого створили арбітраж для розгляду спору України проти РФ.

У лютому 2018-го до Постійної палати третейського суду в Гаазі подали меморандум, тобто пакет доказів того, що Росія порушує суверенні права України в Чорному та Азовському морі й у Керченській протоці, було подано 19 лютого 2018 року.

Зі свого боку Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення щодо юрисдикції цієї інституції розглядати позов України проти РФ.

10 червня 2019 постійна палата Третейського суду в Гаазі почала слухати позов України проти Росії щодо порушення права на доступ до власних територіальних вод навколо анексованого Криму.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: