Стало відомо, хто представлятиме Україну в міжнародних судах проти Росії

Стало відомо, хто представлятиме Україну в міжнародних судах проти Росії
Євген Єнін представлятиме Україну в міжнародних судах

Зеленський доручив Єніну представляти Україну у міжнародних судах з Росією

Президент Володимир Зеленський уповноважив заступника глави МЗС Євгена Єніна та посла в Нідерландах Всеволода Ченцова представляти Україну під час розгляду справ проти РФ у Міжнародному Суді ООН та арбітражних трибуналах щодо прав прибережної держави в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці і щодо затримання українських моряків та суден.

Відповідне розпорядження №332/2020-рп опубліковане на сайті глави держави.

«Уповноважити заступника міністра закордонних справ України Єніна Євгенія Володимировича як агента України у справах України проти Російської Федерації, що розглядаються Міжнародним Судом ООН про порушення Російською Федерацією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації і арбітражними трибуналами, створеними згідно з Додатком VII до Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права 1982 року, щодо прав прибережної держави в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці і щодо затримання українських військово-морських суден та членів їхніх екіпажів, та надзвичайного і повноважного посла України в Королівстві Нідерланди Ченцова Всеволода Валерійовича як заступника агента України здійснювати представництво України у зазначених справах», - йдеться у документі.

Як повідомлялося, раніше заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін заявив, що МЗС 22 травня подасть до Міжнародного трибуналу з морського права ООН Меморандум у справі про захоплення моряків та кораблів у Керченській протоці у листопаді 2018 року, після чого повідомить деталі позову до Російської Федерації.

Нагадаємо, що Гаазький арбітражний суд підтвердив свою юрисдикцію у позові України до Росії щодо порушень в Чорному і Азовському морях, а також у Керченській протоці

Як повідомлялося, у вересні 2016 року Україна подала до суду позов, у якому звинуватила Росію в порушенні Конвенції з морського права в українських територіальних водах у Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці.

У цій справі Україна вимагає припинити в цих акваторіях узурпацію своїх суверенних морських прав. Позов стосується всіх порушень, які вчинила Росія, - перешкоджання навігації, крадіжка корисних копалин, незаконний вилов риби, спорудження Керченського мосту та багатьох інших.

У травні 2017-го відбулося перше процедурне засідання Трибуналу за Конвенцією з морського права ООН, в рамках якого створили арбітраж для розгляду спору України проти РФ.

У лютому 2018-го до Постійної палати третейського суду в Гаазі подали меморандум, тобто пакет доказів того, що Росія порушує суверенні права України в Чорному та Азовському морі й у Керченській протоці, було подано 19 лютого 2018 року.

Зі свого боку Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення щодо юрисдикції цієї інституції розглядати позов України проти РФ.

10 червня 2019 постійна палата Третейського суду в Гаазі почала слухати позов України проти Росії щодо порушення права на доступ до власних територіальних вод навколо анексованого Криму.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: