В МЗС прокоментували, як судитимуться з Росією за морську акваторію

В МЗС прокоментували, як судитимуться з Росією за морську акваторію
Фото з відкритих джерел

Україна битиме на сполох: через будівництво Керченського мосту гинуть дельфіни

Міжнародний «морський позов», ініційований Україною проти Росії, порушуватиме питання погіршення екологічного стану української акваторії Чорного та Азовського морів в результаті «господарювання» у ньому російських окупантів. Зокрема, позов стосуватиметься будівництва Керченського мосту.

Про це заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявила в інтерв'ю газеті «Дзеркало тижня. Україна», коментуючи ініціативу України щодо арбітражного розгляду за порушення Росією Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права.

За її словами, перед подачею позову проти РФ Україна роз'яснила російській стороні, наскільки згубно будівництво Керченського моста впливає на навколишнє середовище і екологію Чорного моря. Крім того, у процесі підготовчої роботи за позовною заявою України проти Росії до міжнародного суду українська сторона надала російській розширену інформацію про те, які статті Конвенції порушила РФ.

Зеркаль зазначила, що, починаючи з 2014 року, МЗС України заявляв ноти протесту по кожному факту порушення положень Конвенції ООН з морського права, у тому числі, щодо будівництва моста через Керченську протоку, захоплених українських бурових вишок, розробки росіянами Одеського і Безіменного газових родовищ, розливу нафти в районі Севастополя, незаконного вилову риби та дослідження археологічної підводної спадщини Чорного моря.

«Усього було відправлено шість нот», - уточнила заступник міністра.

Зеркаль наголосила, що українська сторона надала російській розширену інформацію про те, що відбувається незаконно, зокрема, йшлося про розробку росіянами нафтогазових родовищ в українській акваторії, прилеглій до Кримського півострова. «Крім того, ми розповіли про негативний вплив на навколишнє середовище і екологію Чорного моря будівництва Керченського мосту. Зокрема, про загибель дельфінів, які отримують гідроакустичний удар через буріння або забивання паль. І про те, що при будівництві Керченського моста піднімається мул, який є у тій частині моря найбільш забрудненим, через що гине риба. Це має негативний ефект на всю екологію Чорного моря», - сказала вона.

Раніше Зеркаль повідомила, що розгляд справи про незаконний видобуток Росією природних ресурсів з шельфів окупованого Кримського півострова може розпочатися через два місяці і триватиме близько двох років.

14 вересня Міністерство закордонних справ України направило МЗС РФ повідомлення про арбітраж і позовну заяву щодо ініціювання арбітражного розгляду відповідно до додатка VII до Конвенції ООН з морського права.

Будівництво Керченського моста провокує загибель дельфінів і погіршення екології у Чорному морі.

Детальніше читайте на УНІАН: http://www.unian.ua/politics/1526774-u-mzs-prokomentuvali-morskiy-pozov-do-rosiji-zgadali-pro-kerchenskiy-mist.html

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: