В «Самопомочі» підозрюють, що Банкова не хоче ухвалення закону про мову

В «Самопомочі» підозрюють, що Банкова не хоче ухвалення закону про мову

«Порошенку взагалі було нецікаво ухвалювати законопроект, який би міг працювати та змінював би мовне поле», - вважає Ірина Подоляк

Співавтор законопроекту про державну мову («Про забезпечення функціонування української мови як державної» №5670-д), схвалений у першому читанні 4 жовтня, депутат від «Самопомочі» Ірина Подоляк, розповіла «Главкому», як влада намагається розіграти мовну карту. За словами Подоляк, главі держави начебто взагалі було нецікаво ухвалювати законопроект, який би міг працювати та який би змінював мовне поле. Саме тому його фракція пропонувала альтернативний проект, який начебто не містив засобів змінити мовну ситуації на практиці. «От поговорити, відкрити десятирічку української мови – це так. Але це – ні про що. Ні для кого не таємниця, що Україна є зрусифікованою. Нам зараз треба думати, як з цього виходити», - каже депутат.

Вона бачить два шляхи українізації. «Перший  – можна ламати людей, змушувати та силувати. Але це ознака тоталітарної держави. І це ознака бажання розколоти суспільство, політизації цього питання. Це однозначно не наш шлях. – вважає співавтор закону про державну мову. - Але є другий шлях. Має бути якийсь початок і мусять бути механізми, умови, інституції і процедури. Вибачте, ми без цього нікуди не підемо. І ніякого ламання, ніякого насильства, ніякого «чемодан-вокзал-Росія», тому що це недемократично, негуманістично і не приведе нас до бажаного результату».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: