В «Самопомочі» підрахували: Київ втратив за останні роки 2 тисячі гектарів зелених насаджень

В «Самопомочі» підрахували: Київ втратив за останні роки 2 тисячі гектарів зелених насаджень
Київ втрачає зелені насадження

Гусовський наполягає: у столиці зараз треба розробляти новий Генплан

Сергій Гусовський, лідер фракції «Самопоміч» у Київраді вважає винними у проблемах несистемної забудови у столиці, а отже й  відсутності нормального Генплану – чинну владу міста. Через це Київ за останні роки втратив близько 2 тисяч гектарів зелених насаджень. Про це він заявив в інтерв’ю «Главкому».

«Зараз ми живемо при чинному Генплані до 2020 року, який було ухвалено ще на початку 2000-х. По-перше, він розроблявся з певними міркуваннями тих часів. По-друге, багато із запланованого там уже не відбулося. Причому це критично важливі речі. Передбачалося значне розширення меж міста. Наразі це 84 тисячі гектарів, а мало стати майже вдвічі більше за рахунок області. Але ніхто з цього приводу не проводив переговорів з облрадою чи обладміністрацією, а якщо й проводив, то компроміс не було знайдено. Та якщо говорити про 84 тисячі гектарів, що є на сьогодні межами міста, тут за ці 15 років відбулося ущільнення. У дворах набудували, місто втратило загалом близько 2 тисяч гектарів зелених насаджень», - розповів Гусовський.

Він додав, що з 84 тисяч це ніби й то не багато, але 2 тисячі гектарів – це, щоб уявити масштаб, 3 тисячі футбольних полів.

«Це неприйнятні речі. І до цього Генплану активно вносилися зміни за часів Черновецького. Ми зараз продовжуємо «розхльобувати» рішення тих часів, коли голосувалися кадастрові справи лише з номерами, а всередині навіть проектів не було. Це з одного боку. З іншого – цей Генплан існує і за ним формально відбувається розвиток міста. Його вирішили швиденько підкоригувати і розробили Генплан-2025, під що навіть створили окрему комунальну структуру, яку очолював Сергій Броневицький, котрий потім, подаючись на посаду головного архітектора міста, видавав ті планшети, що малювались до Генплану-2020, як свої персональні наробки», - зазначив голова фракції «Самопоміч» у Київраді.

Гусовський вважає, що в Києві існує проблема так званої клаптикової забудови. Коли в плані будівництва «малюється» лише на два-три квартали.

«І навіть якщо уявити, що намальовано все добре відповідно до державно-будівельних норм і що передбачена черговість, залишаються загрози. Хтось посилатиметься, що добудуємо житло і тоді побудуємо дитячий садок, але якщо цю черговість потім ніхто не витримає, то ніхто і не відповідатиме. Тобто набудують житло, а дитсадки – «потім», розв'язку – «потім», бо немає на це грошей. І місто продовжує рухатися за траєкторією такого жорсткого приземлення», - зазначив Гусовський.

Депутат наполягає, що наразі треба розробляти новий Генплан і «не бавитися цими конструкціями «2020–2025».

«Є сенс ставити запитання: «Хто здатний це зробити?» І це був би перший раз, коли б я голосував за створення комунального підприємства. Зазвичай їх треба прибирати, бо вони неефективні, а тут його треба створити, найняти туди фахівців. І писати Генплан треба, спираючись на європейський досвід. Він не має бути настільки детальним, як є той, за яким ми живемо. Бо це Генеральний план, він визначає напрямки і підпорядкований стратегії, про яку ми говорили. Далі вже – детальні плани, зонування…», - підкреслив Гусовський.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: