У «Тузлівських лиманах» негода винищила сотні тисяч сонечок (фото)

У «Тузлівських лиманах» негода винищила сотні тисяч сонечок (фото)
Сонечка активно поїдають попелиць та інших шкідливих комах, допомагаючи аграріям
Фото з відкритих джерел

Коли попелиць стає мало, сонечка змушені мігрувати в пошуках їжі

Після шквальних буревіїв та зливи на узбережжі Тузлівських лиманів було нараховано майже два мільйони загиблих сонечок, яким не пощастило. Про це на сторінці в Facebook написав керівник Національного парку «Тузлівські лимани» Іван Русєв.

За словами Русєва, сонечко (божа корівка семи крапкова) – найпоширеніший вид сімейства сонечок із загону жорсткокрилих. «Цей жук є споконвічним мешканцем України. Він здавна користувався великою повагою серед людей, які займаються сільським господарством завдяки тому, що його личинки і дорослі особини активно поїдають попелиць та інших шкідливих комах», – написав еколог.

«Коли попелиць стає мало, сонечка змушені мігрувати в пошуках їжі. В цьому випадку можна побачити величезні скупчення цих комах, які настільки голодні, що починають кусати все, що трапляється їм на шляху. Дорослі жуки зимують в захищених місцях поблизу дикої природи, де вони харчуються і розмножуються. Навесні тільки з'явилися жуки починають харчуватися попелицями перш, ніж почати відкладати яйця. У сезон від одного до трьох місяців (навесні і рано влітку) самка відкладає від 200 до 1000 яєць. Яйця порівняно великих розмірів (довжиною 0,8 – 1,2 мм, зазвичай відкладаються поблизу видобутку, невеликими купками (від 25 до 85 штук в захищених місцях на листках або гілочках. Личинка з одного міліметра за 10-30 днів виростає до 4-8 мм в довжину, в залежності від достатку видобутку – попелиці», – розповів про цикл життя цих яскравих комах Іван Русєв.

Він додав, що доросле сонечко за життя з’їдає приблизно кілька тисяч попелиць. «Слід зазначити, що й личинки сонечка мають неабиякий апетит.

В тих місцях де були острівці або якась інша опора для мігруючих жуків, як, наприклад, фотопастка, яка полює за шакалами, сонечка зупинялись і тримались доки не спаде вітер», – уточнив Русєв.

Русєв продемонстрував фото величезної кількості загиблих сонечок, які стають їжею для інших тварин, особливо для бокоплавів, яких в солоних лиманах безліч.

Додамо, що днями в національному парку «Тузлівські лимани» було встановлено пам’ятник бабаку. Монумент вагою 80 кг створив скульптор Тарас Шевченко. Нове творіння стало справжнім символом національного парку. Бабака можна побачити на Кордоні «Тузлівська Амазонія».

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: