В УПЦ КП нагадали Новинському, що Київська церква на два століття старша за Московську

В УПЦ КП нагадали Новинському, що Київська церква на два століття старша за Московську

Новинський видає бажане за дійсне, і його заява наповнена неправдою

Теза про те, що тільки московська церква може надати автокефалію українській церкві, невірна, оскільки мова йде про неправильне розуміння терміну «матір-церква». Для українського православ'я матір'ю є Константинополь, а не Москва.
Про це сказав «Обозревателю» голова Інформаційного управління Київської патріархії архієпископ Євстратій (Зоря).
Оцінюючи заяву народного депутата України Вадима Новинського про те, що тільки Російська православна церква може надати автокефалію Українській православній церкві, архієпископ сказав: «Вадим Владиславович видає бажане за дійсне. І той текст, який він опублікував, наповнений неправдою».
Він пояснив: «Перша неправда полягає в тому, що Московський патріархат - це матір-церква для української церкви. Але як може бути матір'ю церква, яка з'явилася на, як мінімум, два століття пізніше, ніж Київська церква? Як може дочка на кілька століть бути старше матері? А мачуха – може».
У цьому контексті Євстратій Зоря нагадав про те, що «Москва навіть не як місто, а як поселення вперше згадується в 1147 році, а хрещення Володимира Київської держави відбулося в 988 році. Хрещення Аскольдове сталося близько 865 року».
Таким чином, «Московська патріархія для України - це мачуха, але ніяк не мати», зазначив Зоря. «Єдина матір-церква для нас - це Константинопольський патріархат, і ніхто, крім Москви і її однодумців, не вважає, що Московський патріархат є матір'ю-церквою для України», - сказав він.

На думку архієпископа, «від цього головного пункту неправди розвивається і вся думка» нардепа. «Новинський говорить правду: що матір-церква повинна визнавати автокефалію. Як він каже, «кіріархальна» церква - дуже приємно, що він вивчив такий термін. Дійсно, кіріархальна церква. Але не Москва, а Константинополь. Тому саме від Константинополя ми і чекаємо автокефалії, а не від Москви», - підкреслив він.
Нагадаємо, 1 липня народний депутат від «Опозиційного блоку» Вадим Новинський написав на своїй сторінці в Facebook: «Автономію - як і автокефалію - Церква може отримати виключно за згодою кіріахальної Церкви (Церкви-Матері). Для Української православної церкви це Російська православна церква, з якою УПЦ перебуває в канонічній єдності».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: