В уряді підрахували: місць в університетах більше, ніж потенційних абітурієнтів

В уряді підрахували: місць в університетах більше, ніж потенційних абітурієнтів
Фото studway.com.ua

Виші мають об’єднувати між собою свої ресурси і створювати потужні академічні центри в регіонах, - Гриневич

Перед українським суспільством стоїть виклик: щороку зменшується кількість випускників шкіл. Наступного року їх буде ще менше. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповіла міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

«Це вже призвело до того, що в нас, взагалі, кількість місць в цілому для навчання в університетах більша, ніж потенційно людей, які можуть там навчатися. Саме тому виші мають оцінити ситуацію та об’єднувати між собою свої ресурси і створювати потужні академічні центри в регіонах», - зазначила вона.

За словами Гриневич, приклади таких об’єднань вже є. «Звісно, в деяких вишах відчувався спротив, але наразі всі вони доволі успішно працюють. Наприклад, маємо таку ситуацію у Сумах, де Українську академію банківської справи реорганізовано шляхом приєднання до Сумського державного університету. Так потужний класичний університет об’єднався з ще одним вишем, і у такий спосіб збільшилося ресурсозабезпечення для обох закладів», - розповіла вона.

Міністр додала, що не є прихильницею ручного керування системою вищої освіти. «Бо вищі навчальні заклади є автономними, і це була базова цінність, яку ми впроваджували в українські реалії новим законом «Про вищу освіту». Разом із тим, у випадку, коли навчальний заклад порушує ліцензійні вимоги, не має достатньо підстав для отримання акредитації, ми будемо чітко звертатися і казати, що цей вищий навчальний заклад надалі існувати в такому форматі не може», - уточнила вона.

Крім того, за словами очільниці МОН, є слабкі вищі навчальні заклади, які дають низьку якість освіти, і які не обирають випускники. «Тому і не може далі продовжуватись ситуація, коли в ручному режимі їм виділяють державне замовлення, і діти через те, що не можуть потрапити в кращий виш, змушені йти в цей заклад», - додала вона. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: