В уряді запевняють: тепер процес перереєстрації Московської церкви в Україні є неминучим

В уряді запевняють: тепер процес перереєстрації Московської церкви в Україні є неминучим

Директор департаменту у справах релігій Міністерства культури України Андрій Юраш

Маніпуляція, яка тривала десятиріччями, про те, що церква Московського патріархату в Україні не є частиною Російської церкви, для широкого загалу стала зрозумілою, - зазначив Юраш

22 грудня президент України Петро Порошенко підписав закон, який зобов'язує Українську православну церкву Московського патріархату вказати у назві належність до Росії.

Як стверджує в інтерв’ю «Главкому» керівник департаменту у справах релігій Міністерства культури України Андрій Юраш, суть цього закону спрямована не тільки на релігійні організації, що мають центр у країні-агресорі, вона ще спрямована на суспільство, на усвідомлення того, що процес перереєстрації є неминучим.

«У випадку, коли громадам доведеться свідомо вибирати належність до структури, центр якої знаходиться у країні-агресорі, думаю, це буде дуже вагомий аргумент, щоби знаходити інші форми підпорядкування. Бо маніпуляція, яка тривала десятиріччями, про те, що церква Московського патріархату в Україні не є частиною Російської церкви, для широкого загалу стала зрозумілою. Вона культивується у вузьких колах конкретних членів релігійних громад. Але навіть коли члени постануть перед питанням зареєструвати себе як російську церкву, вони почнуть шукати реальний вихід із ситуації, почнуть усвідомлювати реалії, які насправді визначають процеси», - наголосив Юраш.  

Сьогодні, 22 грудня, стало відомо, що віряни на Тернопільщині переходять від Московського патріархату до Православної церкви України.

Слід зазначити, що також на Закарпатті московська парафія перейшла до Православної церкви України.

Раніше повідомлялося, що у Вінницькій області три парафії вирішили приєднатися до складу Православної церкви України. 

Раніше повідомлялося, що адепти Московської церкви терміново перейшли на українську мову.

Крім того Філарет розказав, яку роль зіграв Порошенко у становленні Помісної церкви.

Як відомо, 15 грудня у Києві відбувся Об'єднавчий собор православних церков України. На ньому обрали очільника Помісної церкви, яким став митрополит Переяславський і Білоцерківський Української православної церкви Київського патріархату Епіфаній. 6 січня у Константинополі він отримає Томос. 


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: