Філарет розказав, яку роль зіграв Порошенко у становленні Помісної церкви

Філарет розказав, яку роль зіграв Порошенко у становленні Помісної церкви

«Ми розуміли, що поки ми не об’єднаємось, буде іти боротьба», - заявив Філарет

Фото: прес-служба Львівської обласної державної адміністрації

Філарет зауважив, що раніше Росія «розділила українську церкву, яка була тоді єдиною, на три частини»

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що президент Петро Порошенко «використав всі сили, всю свою мудрість», щоб переконати Вселенського патріарха надати Томос про автокефалію української церкви. 

Про це він сказав на Форумі громадських організацій Львівщини «Повернення до віри батьків», який відбувся у Палаці мистецтв у Львові 21 грудня, повідомляє прес-служба Львівської ОДА.

Філарет зауважив, що раніше Росія «розділила українську церкву, яка була тоді єдиною, на три частини».

«Наш супротивник добре знає, що якщо не буде міцного духовного фундаменту, якщо ми будемо будувати державу на піску, то будинок цей довго не стоятиме. А треба побудувати на міцному фундаменті. І тому на самому початку Москва, коли не могла мене зламати,  розділила українську церкву, яка була тоді єдиною, на три частини. І ми розуміли, що поки ми не об’єднаємось, буде іти боротьба, і тому неодноразово звертались до Вселенського патріарха з проханням надати статут українській церкві автокефальної, але незважаючи на те, що і всі президенти це підтримували, нічого не могли зробити», - сказав патріарх.

«Коли змінились умови і став президентом Порошенко, то він використав всі сили, всю свою мудрість для того, щоб переконати Вселенського патріарха надати Томос про автокефалію української церкви.  Багато разів зустрічався, переконував і врешті - Вселенський патріарх погодився», - заявив Філарет.

Як відомо, 15 грудня у Києві відбувся Об'єднавчий собор православних церков України. На ньому обрали очільника Помісної церкви, яким став митрополит Переяславський і Білоцерківський Української православної церкви Київського патріархату Епіфаній. 6 січня у Константинополі він отримає Томос. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: