Вчені: Одна з програм Пентагону схожа на розробку біологічної зброї

Вчені: Одна з програм Пентагону схожа на розробку біологічної зброї
Фото: sciencemag.org

Дослідники мають намір розробити метод, що дозволяє заражати сільськогосподарські культури вірусами, які передають якісь корисні гени, що підвищують стійкість рослин

Міжнародна група вчених прийшла до висновку, що одна з дослідницьких програм міністерства оборони США, яка передбачає поширення вірусів за допомогою комах, дуже нагадує спроби розробити новий вид біологічної зброї. Про це йдеться в статті, опублікованій в четвер на сайті журналу Science.

Йдеться про програму під назвою Insect Allies («Инсект Елайс», можна перевести як «Комахи - союзники»). Управління перспективних дослідницьких програм Пентагону (DARPA - ДАРПА) оголосило про те, що займається нею, в листопаді 2016 року.

Дослідники мають намір розробити метод, що дозволяє заражати сільськогосподарські культури вірусами, які передають якісь корисні гени, що підвищують стійкість рослин. При цьому, поширювати дані віруси передбачається за допомогою комах, які є їх переносниками. Програма, як запевняють в ДАРПА, покликана зміцнити продовольчу безпеку США і захистити сільське господарство від різних загроз, таких як посухи, хвороби, а також застосування біологічної зброї іншими державами.

За даними ЗМІ, на програму було виділено близько 45 млн доларів. Вона розрахована приблизно на чотири роки і має завершитися демонстрацією розробок в теплиці.

Авторами розміщеної в Science статті під заголовком «Дослідження в галузі сільського господарства або нова система біологічної зброї?» є фахівці з Університету Монпельє (Франція), Інституту еволюційної біології Макса Планка (Німеччина) і Фрайбурзького університету (Німеччина). «На нашу думку, в контексті зазначених цілей програми ДАРПА знання, які можна отримати в її рамках, здаються дуже обмеженими стосовно розвитку сільського господарства в США або реагування на надзвичайні ситуації в країні (в короткостроковій і довгостроковій перспективі)», - констатується в публікації.

«Більш того, в достатній мірі не була проведена дискусія щодо серйозних практичних і нормативних перешкод для використання ймовірних переваг в сільськогосподарській сфері, - зазначили вчені. - У результаті дану програму можуть широко сприймати як спробу створення з метою заподіяння шкоди біологічних збудників і засобів їх поширення, якщо це правда, то це є порушенням Конвенції про заборону біологічної і токсинної зброї (КБТЗ)».

Дослідники, зокрема, задаються питанням про те, чому віруси планується поширювати саме за допомогою комах. Вчені загострюють увагу на тому, що аналогічного ефекту, ймовірно, можна було б досягти і шляхом звичайного обприскування рослин, в тому числі з повітря. Вони також вказують, що при надзвичайних подіях, на випадок яких, як стверджується, розрахована програма, буде дуже важко швидко забезпечити масове розведення комах. Автори статті закликають фахівців ДАРПА роз’яснити, чому необхідно використовувати комах, і констатують, що в іншому випадку управління можуть запідозрити в розробці біологічної зброї.

На сайті ДАРПА була опублікована відповідь на публікацію в Science керівника програми Insect Allies Блейка Бекстайна. Він заявив, що «не згоден з висновками» дослідників. Бекстайн, зокрема, зазначив, що програма була розроблена, «щоб представити нові можливості для захисту Сполучених Штатів, особливо, можливість швидко реагувати на загрози постачання продовольством».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: