Стало відомо причини масового отруєння людей на Вінниччині

Стало відомо причини масового отруєння людей на Вінниччині

Оперативна інформація щодо епідемічного ускладнення в с. Балки Барського району Вінницької області

В головному управлінні Держпродспоживслужби у Вінницькій назвали причину спалаху  сальмонельозу в Барському районі, який стався 20 вересня. Всім захворілим було встановлено заключний діагноз: «Сальмонельоз середнього ступеню важкості».

При розслідуванні встановлено, що поминки відбувалися в кафе «Марсилія» с. Чемериси-Барські, де і готувалися страви. Працівники, які готували їжу, останній профілактичний медичний огляд проходили у 2016 році. Збудник сальмонельозу був виявлений у трьох із 22 страв, що були приготовлені на поминальний обід.

«Після завершення лабораторних досліджень у 20 осіб (хворих) було виділено Salmonella Blegdam, серогрупа D. Ідентичний збудник сальмонельозу (Salmonella Blegdam) був виділений із 3 проб харчових продуктів (риба смажена в яйці, налисники з сиром, чебуреки з м´ясом). За результатами проведених лабораторних досліджень, із 15 відібраних змивів з кухонного обладнання та посуду, в 2 випадках виявлено Salmonella Blegdam та в 11 випадках (73%) виявлено бактерії групи кишкової палички», - йдеться у повідомленні управління.

В Держпродспоживслужбі зазначають, що виникненню спалаху сприяли чисельні порушення вимог санітарного законодавства, зокрема: заклад не забезпечений гарячою проточною водою, відсутні умови для дотримання персоналом правил особистої гігієни, кухня та підсобні приміщення потребують проведення поточного ремонту; недостатня кількість холодильного обладнання, а наявне  утримується в антисанітарному стані; відсутній контроль за дотриманням температурного режиму та товарного сусідства; розподільчий інвентар старий, зношений; періодичний, профілактичний медогляд персоналу не проведений; дезінфекційні засоби відсутні; обладнання та допоміжні столи не промарковані, вкриті шаром бруду та жиру.

Власника закладу, де відбувався обід, притягнуто до відповідальності за порушення санітарного законодавства та складено протоколи по п.1 ч.1 ст. 65 ЗУ № 2042. Кримінальне провадження не відкривалось.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: