Венеціанська комісія підтримала законопроект «Про Конституційний суд України»

Венеціанська комісія підтримала законопроект «Про Конституційний суд України»

Серед новацій законопроекту є додатковий механізм захисту прав і свобод громадян – інститут конституційної скарги

Венеціанська комісія підтримала розроблений експертами Ради з питань судової реформи при президентові України проект закону «Про Конституційний суд України», повідомляють в Адміністрації українського президента.

«Комісія вітає конкурсний добір суддів, складання суддями присяги безпосередньо перед Конституційним судом, встановлення часових меж для добору та призначення суддів, звільнення суддів безпосередньо Конституційним Судом, вилучення норми щодо звільнення судді «за порушення присяги», запровадження інституту конституційної скарги», – мовиться у висновку Венеціанської комісії, який цитує Адміністрація президента України.

18 листопада народні депутати, члени Ради з питань судової реформи, внесли на розгляд Верховної Ради України проект закону «Про Конституційний суд України».

Цей документ передбачає зміну структури, повноважень та процедури добору суддів до цього органу.

Серед новацій законопроекту є додатковий механізм захисту прав і свобод громадян – інститут конституційної скарги. Він полягає в тому, що особа може звернутися до КСУ із конституційною скаргою, якщо вважатиме, що застосований в остаточному судовому рішенні в її справі закон не відповідає Конституції України.

Конституційний суд – єдиний орган конституційної юрисдикції в Україні, завданням якого є гарантування верховенства Конституції як Основного закону держави на всій території держави. Цей суд розпочав діяльність 18 жовтня 1996 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: