Венедіктова хоче скасувати амністію для учасників Революції гідності?

Венедіктова хоче скасувати амністію для учасників Революції гідності?
Ірина Венедіктова перебуває на посаді тимчасово виконуючої обов’язки голови Державного бюро розслідування майже два місяці

Очільниця ДБР заявила, що треба ухвалити закон про заочне засудження, а закон про амністію для революціонерів скасувати

Спеціальний слідчий підрозділ ДБР з розслідування злочинів вчинених у зв’язку із масовими протестами у 2013–2014 роках уже прийняв 47 кримінальних провадження від Офісу генерального прокурора. Про це повідомила керівниця Державного бюро розслідувань Ірина Венедіктова в інтерв’ю виданню «Ліга».  

У шості роковини розстрілів на Майдані очільниця ДБР заявила, що «з точки зору справедливості» ми повинні пам’ятати не лише про Героїв Небесної сотні, а й силовиків, які загинули у протистоянні з мітингувальниками.

«Було вбито 78 мітингувальників і 13 правоохоронців. З точки зору справедливості, ми мусимо пам’ятати і про 13 загиблих правоохоронців, які виконували наказ. Якщо накази були злочинними, потрібно притягнути до відповідальності тих, хто їх віддавав», – зазначила вона.

Також вона зазначила, що, на її думку, існують певні суперечності між законом «Про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» від 2014 року та Кримінально-процесуальним кодексом. Слід зазначити, що це той самий закон, скасування якого намагається домогтися соратник Януковича Андрій Портнов.

«Він (закон. – Ред.) перешкоджає об’єктивно нам розслідувати вбивства правоохоронців. Якщо ми хочемо справедливого і чесного розслідування, то цей закон треба скасувати. Крім того, ми розробили законопроєкт про заочне засудження, який було направлено всім головам фракцій та Денису Монастирському (голова комітету з питань правоохоронної діяльності. – Ред.). Дуже сподіваємось, що депутати його підтримають. Оскільки далі ми не можемо рухатися. Я розумію, що цю ініціативу не підтримає широке коло осіб, оскільки заочне засудження стосуватиметься всіх… Але без цього, повторюсь, рухатися далі (у справах Майдану. – Ред.) неможливо», – заявила Венедіктова.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що ДБР затримало колишнього бійця «Омеги» за вбивство учасника Революції гідності.

Представники влади часів президентства Віктора Януковича вважають учасників Революції гідності «міфологізованими і героїзованими жертвами Майдану». Зокрема, колишня міністерка юстиції, екснардепка від Партії регіонів Олена Лукаш та заступник голови адміністрації президента Януковича Андрій Портнов провели так зване розслідування, в якому намагаються нівелювати здобутки Революції гідності, принизити Героїв Небесної сотні і відбилити на цьому фоні силовиків, які розстрілювали мирних людей. 

До слова, в мережі з’явилося ексклюзивне відео з Майдану, яке досі не бачили. Його знімали оператори внутрішніх військ.

 


 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: