Відомий мовознавець: експансія російської мови в країні спровокована надмірною добротою українців

Відомий мовознавець: експансія російської мови в країні спровокована надмірною добротою українців
Іван Ющук

Те, що деякі російськомовні громадяни брали участь у Революції гідності розм’якшило українців, вважає Ющук

Професор-мовознавець Іван Ющук помітив тенденцію до погіршення мовної ситуації після Революції гідності. Про це він сказав в інтерв’ю «Главкому».

На його думку, ця тенденція «іде від доброти українців, які не завжди вміють захищати свої права». «Вони більше співчувають іншим. Те, що деякі російськомовні громадяни брали участь у Революції гідності розм’якшило українців. Так би сказав. Ніхто не проти російської мови чи ще якоїсь іншої мови», - вважає професор.

Але, підкреслює він, державною мовою має бути одна мова. «Держава у нас створена для того, щоб захистити українську мову, українську культуру. Не Росія її буде захищати, не Польща, а ми самі маємо її захищати і розвивати. Якщо не ми, то хто? Піддаватися на те, що і російськомовні стояли на Майдані не варто. Хто знає, хто саме з яких міркувань виходив на Майдан. Дехто на такі протести іде з таких міркувань, аби закріпити своє, російське тут в Україні. Можна і таке підозрювати, в тому числі під час Революції гідності», - сказав Ющук.

Він заперечує, що ні громадськість, ні авторитети-мовознавці не піднімають хвилю через засилля російськомовних ЗМІ. «Ми виступаємо. Тепер ніби своя влада, то ми (мовознавці) більше апелюємо до влади. Нині при Міністерстві культури створена група, яка займається відновленням української мови в Україні, у роботі якої я беру участь. Одна частина з цих людей удосконалює, створює закон про державну мову і мов інших національностей. А друга розробляє програму утвердження української мови в Україні. Сподіваємося, що зараз в уряді з’явилися люди, які розуміють вагу української мови. Це не тому, що мені просто подобається українська. А тому, що як буде українська мова, то буде українська держава. Не буде української мови, будуть знову 32-33-і роки», - підкреслив Ющук.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: