Видворену з РФ українку затримали на прикордонному пункті «Гоптівка»

Видворену з РФ українку затримали на прикордонному пункті «Гоптівка»
Олена Віщур (Бойко) була активним автором сайту «Галицький яструб», де публікувалися матеріали антиукраїнської спрямованості

Сьогодні Бойко (Віщур) спробувала повернутися до РФ, написавши заяву про надання їй політичного притулку, але росіяни виштовхали її

Видворена з РФ в Україну колишня львівська журналістка Олена Віщур (Бойко) наразі затримана й перебуває в пункті пропуску «Гоптівка» в Харківській області, повідомило кореспонденту агентства «Інтерфакс-Україна» інформоване джерело.

«Вона зараз у «Гоптівці». Її затримали, оскільки вона перебуває в розшуку. Вона перебуватиме у спеціальному приміщенні для нелегалів, доки по неї не приїдуть співробітники УСБУ у Львівській області й не відвезуть її до Львова, де суд обиратиме їй запобіжний захід», - сказав співрозмовник агентства.

Раніше адвокат Віщур Галина Перфільєва повідомила, що «сьогодні в супроводі співробітників ФССП Олену Бойко видворили в Україну через КПП «Гоптівка» в Білгородській області".

За її словами, екс-журналістка до 13:00 за київським часом перебувала на нейтральній території, а потім спробувала повернутися до РФ, написавши на КПП заяву про надання їй політичного притулку. «Співробітники не прийняли заяву, виштовхали її. Перейшовши кордон, Олена була затримана», - стверджує Перфільєва.

Вона заявила, що має намір домагатися надання своїй підзахисній політичного притулку.

Віщур була активним автором сайту «Галицький яструб», де публікувалися матеріали антиукраїнської спрямованості.

У липні 2015 року в рамках справи за ч.2 ст.110 Кримінального кодексу (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) за фактами закликів до створення так званої Галицької автономії СБУ О.Віщур і ще одного члена «Галицького яструба» Романа Богвелішвілі затримала СБУ. В 2016 році Віщур втекла з України до РФ.

Преображенський суд Москви 10 грудня 2018 року ухвалив рішення про висилку українки на батьківщину, також стягнувши з неї штраф у розмірі 5 тис. рублів. Згідно з рішенням суду, вона вчинила правопорушення за ч.3.1 ст.18.8 КпАП РФ (порушення іноземним громадянином або особою без громадянства правил в'їзду в РФ або режиму перебування в РФ). Московський міський суд 19 грудня визнав це рішення районного суду законним.

Раніше в суді жінка пояснила, що після того, як у 2016 році дізналася, що СБУ порушила стосовно неї другу кримінальну справу, звернулася до Федеральної міграційної служби РФ по політичний притулок, проте їй відмовили. Після цього, за її словами, і досі вона «періодично звертається до різних інстанцій по надання притулку, але отримує відмови». Журналістка стверджувала, що її кримінальне переслідування має замовний характер і зумовлене політичними мотивами.

Віщур також розповіла, що в березні 2016 року приїхала до РФ для участі в телеефірах як експерт, але патент на провадження трудової діяльності не оформляла, оскільки її робота мала разовий характер.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: