Виконання мовного закону будуть контролювати «ангели», а не інспектори – депутат

Виконання мовного закону будуть контролювати «ангели», а не інспектори – депутат
Народний депутат Ірина Подоляк

Карати мають не офіціанта чи продавця, а юридичну особу, яка при прийомі їх на роботу не перевірили володіння українською мовою, - говорить Подоляк

Норма про мовних інспекторів в проекті закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» №5670-д, який був схвалений у першому читанні 4 жовтня, налякала людей. Це визнає співавтор документу народний депутат від «Самопомочі» Ірина Подоляк. «Ми просто прибрали цей інститут. Тут перемогла проросійська пропаганда, яка почала людей лякати інспекторами. Всі одразу собі уявили екологічного інспектора, якому треба давати хабарі, чи, може, інспектора на дорогах, я не знаю», - пояснила  в інтерв’ю «Главкому» депутат.

Проте, на її думку, без механізму контролю за дотриманням закону він не буде виконуватися. «Тому функції контролю залишили і передали в Інститут уповноваженого із захисту державної мови. Далі вже питання – як цей уповноважений сформує цю службу, як він назве людей, які там будуть працювати», - говорить Подоляк.

За її словами, якщо Національна комісія зі стандартів державної мови буде розробляти стандарти, методології, писати посібники, працювати з комісією з правопису, то уповноважений для громадянина України – це фактично посередник, який може захистити його права.

Якщо людина побачить, що порушують її мовні права, вона зможе написати мотивовану скаргу на ім’я уповноваженого. «І потім він буде вивчати, з’ясовувати брати чи не брати вашу скаргу до уваги. Він може своїх працівників, яких я називаю «ангелами Чарлі», послати з перевіркою», - наголошує співавтор законопроекту № 5670-д - про державну мову.

Також, за словами депутата, розглядається можливість, щоб відразу були не штрафи, а попередження. «Ми розглядаємо, щоб фінансово карали не офіціанта чи продавця, а юридичну особу, тоді під час прийому на роботу одним із запитань може бути: чи ви володієте українською мовою? Це буде стимулювати менеджмент», - впевнена Подоляк.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: