Вже жовтень, а виборів нема. ЦВК пояснила, скільки триватиме безвладдя в об'єднаних територіальних громадах

Вже жовтень, а виборів нема. ЦВК пояснила, скільки триватиме безвладдя в об'єднаних територіальних громадах
Вибори в ОТГ

На жовтень 2018 року заплановано вибори в понад 100 об’єднаних громадах, в яких проживає 1 млн. осіб

Станом на 4 жовтня Центральна виборча комісія визнала, що не оголошувала перших місцевих виборів на жовтень. Причиною послужила відсутність розяснень від комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, на які виборча комісія чекає вже третій місяць.

Про це «Главкому» повідомили у секретаріаті ЦВК у відповіді на запит.

У ЦВК нагадали, що ще 9 серпня направили звернення до парламентського комітету для роз'яснень неузгодженостей у законодавстві про референдуми. На думку ЦВК, виникла «правова колізія», тому що Конституційний Суд у 2018 році визнав неконституційним закон «Про всеукраїнський референдум» від 2012 року. Після цього виникла невизначеність дії закону «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» 1991 року, який було скасовано вказаним законом.

Центрвиборчком хоче почути позицію комітету ВР з питань правової політики щодо призначення перших місцевих виборів без проведення місцевого референдуму стосовно підтримки добровільного об’єднання територіальних громад.

(для перегляду списку натисніть на зображення) 

Разом з тим, у ЦВК заявили, що 16 серпня цього року ухвалили постанову №124, якою внесено зміни до Порядку щодо можливості призначення перших місцевих виборів, як виняток на іншу дату, ніж на останню неділю квітня, останню неділю жовтня, будь-яку неділю грудня, крім останньої, у тому числі в 2018 році.

Як повідомляв «Главком», Прем’єр-міністр Володимир Гройсман гостро розкритикував Центральну виборчу комісію за те, що вона своїм рішенням заблокувала жовтневі вибори в об’єднаних територіальних громадах, прийнявши 9 серпня Постанову №122 «Про звернення до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя».

Відреагував на рішення виборчої комісії й Комітет виборців України, який назвав позицію ЦВК юридично необґрунтованою і таку, що перешкоджає здійсненню виборчих прав громадян. «Комітети Верховної Ради не є уповноваженими на офіційне трактування норм законодавства. Їх роз’яснення не мають статусу офіційного тлумачення. Ці питання віднесено до компетенції Конституційного суду України», - вважають у КВУ.

За попередньою інформацією, на жовтень 2018 року заплановано вибори в понад 100 об’єднаних громадах, в яких проживає 1 млн. осіб.

Як відомо, 20 вересня 2018 року Верховна Рада призначила 14 нових членів ЦВК.

Більше читайте у матеріалі: Андрій Магера: З великою ймовірністю місцеві вибори 28 жовтня не відбудуться 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: