Як змінився український ринок нерухомості з початку карантину

Як змінився український ринок нерухомості з початку карантину
В період карантину в українців виріс інтерес до довгострокової оренди приватних будинків

Активність покупців новобудов і вторинної нерухомості найбільше зросла за останній тиждень карантину

У зв'язку з епідемією коронавірусу все більше покупців вважають кращим варіантом пошук і вибір житла через інтернет.

За даними аналітичного центру Dom.ria, протягом першого тижня карантину інтерес до нерухомості збільшився на 13,8%, при цьому зросла також частка нових користувачів на 29,8%. На вторинному ринку кількість переглядів квартир зросла на 2,27%.

За 2-й тиждень карантину кількість покупців вторинної нерухомості по Україні скоротилася на 12,2%. Також на 20,7% знизилась активність покупців, які телефонували продавцям. При цьому кількість переглядів нерухомості на Dom.ria зросла на 2%, що свідчило про формування відкладеного попиту.

На ринку новобудов спостерігалось незначне зниження активності покупців, які телефонували у відділи продажів. При цьому кількість переглядів квартир в новобудовах зросла та переходи на сайти забудовників виросли в межах 5%.

3-й тиждень показав ріст активності як на ринку вторинної нерухомості, так і на ринку новобудов в порівнянні з другим тижнем. У період 27 березня – 2 квітня кількість покупців вторинної нерухомості по Україні зросла на 11,7%, а первинної – на 8,63%.

За четвертий тиждень кількість покупців новобудов зросла на 6,16%. Українці стали частіше звертатися до відділів продажів як телефоном, так і в онлайні. Це свідчить про те, що покупці повертаються до пошуків квартир в новобудовах. Інтерес до вторинної нерухомості також збільшився на 9%.

Найактивнішим на ринку вторинної нерухомості став 5-й тиждень карантину. Кількість дзвінків продавцям виросла на 15,7% кількість покупців — на 0,39%, а кількість переглядів нерухомості — на 13,5%. Ринок новобудов також показує ріст активності покупців — кількість покупців збільшилась на 7,61%.

В період карантину в українців виріс інтерес до довгострокової оренди приватних будинків. Якщо до карантину лише близько 3,9% користувачів Dom.ria цікавилися орендою будинків, то зараз частка таких користувачів виросла до 8,9%.

А ось ринок довгострокової оренди квартир в три рази нижче, ніж на початку року. При цьому попит є, хоч і мінімальний.

Як повідомлялося, віцепрезидент Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал стверджує, що через коронавірус рієлтори очікують просідання цін на нерухомість до 15%, у деяких сегментах – аж до 20% (у порівнянні із цінами на початку березня). Про це експерт розказав в інтерв’ю «Главкому».

Читайте більше:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: