Юрист-міжнародник пояснив, чому Путіна складно «запросити» до Гааги

Юрист-міжнародник пояснив, чому Путіна складно «запросити» до Гааги
Микола Гнатовський

Гнатовський закликав не плекати особливих ілюзій щодо реальності покарання глав іноземних держав МКС

Микола Гнатовський, президент Європейського комітету з питань запобігання катуванням в інтерв’ю «Главкому» заявив, що Україні іноземних громадян в Міжнародному кримінальному суді дістати буде не так легко. У тому числі президента країни-агресора Путіна. Адже Україна може запитувати його видачі, але чи його видадуть – це ще питання.

«У такому випадку ми думаємо, що МКС нам може допомогти. Але, якщо в Україні є кримінальна справа щодо воєнних злочинів, то будь-яка держава, за міжнародним правом, повинна видати цю особу Україні, якщо тільки сама не бажає притягти її до відповідальності. Україна сама може судити цю особу. Якщо це робитиме МКС, то передавати йому осіб зобов’язані тільки держави, які беруть участь у статуті МКС. Росія, наприклад, не бере участі. Тому не слід сподіватися, що МКС (таких осіб) передадуть швидше, аніж Україні», – зауважив Гнатовський.

Щодо глави держави. Імунітет від кримінальної юрисдикції дійсно існує. Але він стосується лише випадків, коли справа порушена національним судом іншої держави.

«Тобто Україна не може порушити кримінальну справу проти глави будь-якої іноземної держави. Це прямо заборонено міжнародним правом. Але це не стосується МКС. Стаття 27 Римського статуту говорить про те, що перед МКС глава іноземної держави немає імунітету. Але хто його передасть до МКС? Я наведу приклад із главою Судану, президент якого Омар аль-Башир став першим главою держави, щодо якого МКС висунув обвинувачення. Аль-Башир, зрозуміло, перебуває переважно в Судані. Час від часу він подорожує до інших африканських держав, до Європи він не насмілюється їхати. Так от, жодна африканська держава не затримала його і не передала в Гаагу, навіть якщо ця держава і була учасницею Римського статуту. Був скандал у Південній Африці. Аль-Башир приїхав туди, можна здогадуватися, що під особисті гарантії керівництва країни. Південна Африка, як учасниця Римського статуту, мала його передати, натомість уряд послався на його імунітет. Верховний суд ПАР розглядав це питання і вирішив, що його треба таки передати до Гааги, але рішення було винесене тоді, коли вже аль-Башир повернувся до Судану. Тому теоретично імунітету немає, але на практиці домогтися передачі глави іноземної держави МКС не так просто», – розповів юрист.

Він також нагадав, що ПАР разом із кількома іншими африканськими державами вже заявила про свій вихід з Римського статуту. Вони не задоволені діяльністю МКС. Адже на зорі своєї діяльності МКС займався лише справами щодо африканського континенту, і в цьому плані роботу МКС організовано було невдало.

«Понад те, навіть серед учених, фахівців з міжнародного кримінального права немає одностайності, чи точно немає імунітету перед МКС у глави держави, яка не є учасницею Римського статуту, в усіх випадках, чи його немає тільки у випадках, коли Рада Безпеки ООН передає справу до суду. Я особисто дотримуюсь точки зору, що імунітету взагалі немає. Утім, закликаю не мати особливих ілюзій щодо реальності покарання глав іноземних держав МКС», – вважає Гнатовський.

Нагадаємо, 16 листопада президент Путін видав розпорядження про те, що Росія не буде ратифікувати Римський статут узагалі.  

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: