З початку медреформи українці почали витрачати більше власних грошей на лікування у стаціонарі – дослідження

З початку медреформи українці почали витрачати більше власних грошей на лікування у стаціонарі – дослідження
В Україні вартість лікування у стаціонарі за рік зросла майже удвічі
Фото: pixabay.com

Лише 56% опитаних вказують, що вони задоволені медичною допомогою у станціонарах

Українцям доводиться все більше викладати за лікування у стаціонарі. Про це йдеться у статті «Главкома» «Медична реформа. Соціологи виміряли середню температуру по палаті».

Як свідчать результати дослідження «Індекс здоров’я», проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у співпраці з фондом «Соціальні індикатори» при підтримці Міжнародного фонду «Відродження», якщо ще у минулому році українцям лежати у лікарні коштувало в середньому 2469 грн, то в 2018-му – довелось витрачати вже 4813 грн.

Поза тим громадянам доводиться викладати за лікування на стаціонарі все частіше: 88% госпіталізованих у 2018 році змушені були платити за допомогу з власної кишені, тоді як у 2016 році лікувалися в лікарнях за власний кошт 64% респондентів.

Натомість якість надання допомоги у стаціонарі залишає бажати кращого: лише 56% опитаних вказують, що вони або цілком задоволені, або скоріше задоволені стаціонарною допомогою.

Найвищі показники задоволення послугами лікарень у Херсонській (86%), Харківській (78%), Львівській (76%) та Волинській (76%) областях, тоді як найменше задоволені якістю послуг у стаціонарах – у Сумській (28%), Хмельницькій (29%), Запорізькій (35%) та Кіровоградських (38%) областях.

На початку грудня виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун спростоувала чутки про те, що з 1 січня 2019 року для тих пацієнтів, які не підписали декларації з сімейними лікарями, медпослуги стануть платними. «Чи є у вас свій лікар, чи ні - медичну допомогу вам нададуть безоплатно у будь-якому медзакладі», - зазначила очільниця МОЗ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: