За роки незалежності держава не збудувала жодного вагона-зерновоза, - експерт

За роки незалежності держава не збудувала жодного вагона-зерновоза, - експерт
Вагони-зерновози

За інформацією експерта, зараз в Україні є близько 15 тисяч вагонів, які можуть перевозити зерно

Президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачьов запевняє, що в Україні є проблема із наявністю вагонів-зерновозів. За його словами, держава їх не будує взагалі.

Про це експерт заявив в інтерв’ю «Главкому».

«За роки незалежності держава не збудувала жодного вагона-зерновоза. Вони всі старі, у незадовільному стані. І не створюються економічні умови для того, щоб бізнесу було вигідно купувати приватні вагони. Оборотність приватного вагону гірша за оборотність державного вагону», - зазначив Горбачьов.

За його інформацією, зараз в Україні є близько 15 тисяч вагонів, які можуть перевозити зерно.

«Серед них 11 тисяч – державні вагони інвентарного парку. І близько 4 тисячі – приватні, це вагони звідусюди, в тому числі, орендовані та залучені з інших країн. Якщо уявити, що всі вагони будуть працювати 365 днів на рік і будуть везти тільки зерно, то нам їх вистачить. Бо для нашого експорту треба 15 тисяч вагонів», - додає президент УЗА, визнаючи, що вищевказані вагони все ж не будуть працювати 365 днів на рік.

«І значна їх частина – від тисячі до двох тисяч – постійно перебуває у ремонті. Тому ми оцінюємо реальний дефіцит у чотири тисячі одиниць», - сказав Горбачьов.

Профільний експерт також розповів про зустрічі з керівництвом «Укрзалізниці» з даного питання.

«Були зустрічі з керівництвом. Зернова асоціація пропонує зробити дисконт на перевізні платежі для нових вагонів на рівні 30% від всіх платежів при перевезенні зерна залізницею. Це дасть змогу стимулювати виробництво вагонів. Якщо перевести на звичайну мову, то нехай старі вагони їздять за одним тарифом, а для нових вагонів, що будуть будуватися, треба робити дисконт 30%. В цьому випадку бізнес сам візьме і збудує вагони. І протягом п’яти років дії дисконту відбудеться якась окупність. Таким чином, через п’ять років Україна буде забезпечена вагонами і буде загальний тариф на всі вагони, враховуючі приватні», - прогнозує Горбачьов.

Президент Української зернової асоціації  запевняє, що «Укрзалізниця» виходила з пропозицією: бізнесу пропонували купити вагони і передати їх в лізинг.

«Але, на жаль, репутація «Укрзалізниці» не дозволяє західним компаніям, основним експортерам, передати вагони в лізинг такій державній компанії. Ця схема практично – «мертвонароджена дитина». Ніхто із західних компаній на таке не піде. Тут питання не в прибутковості, а, скоріше, в гарантіях повернення інвестицій. Тому треба розробляти якусь іншу модель, яка б дозволила будувати вагони. Але ми наразі задоволені тим що є постійний діалог з «Укрзалізницею». Вперше нам показали фінплан «Укрзалізниці». Тобто динаміка комунікації позитивна. Хоча ніяких кроків ще не зроблено, компромісу поки нема. Ми спільно над цим працюємо», - резюмував Горбачьов.

Нагадаємо, голова зернової асоціації вважає, що квоти на зернову продукцію по ЗВТ з Євросоюзом «виглядають смішно».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: