Землетрус під Маріуполем був тектонічним і не пов'язаний з вибухами – Інститут геофізики

Землетрус під Маріуполем був тектонічним і не пов'язаний з вибухами – Інститут геофізики
Фото з відкритих джерел

Глибина епіцентру землетрусу - 10 км, на такій глибині вже нічого не можна підірвати, пояснюють учені

Магнітуда землетрусу під Маріуполем, що стався в неділю, становила 4,6-4,7 одиниць за шкалою Ріхтера, при цьому він мав тектонічну природу і навряд чи його причиною став вибух, зазначає заступник директора з наукової роботи Інституту геофізики ім. Суботіна Олександр Кендзера, передає «Інтерфакс-Україна».

На питання, чи міг стати причиною землетрусу якийсь вибух, зокрема від застосування або випробування будь-якої зброї, вчений відзначив малу ймовірність цього. «Це був тектонічний землетрус, бо глибину його оцінюють в 10 км. На цій глибині вже шахт немає, так що навіть за бажання щось там підірвати не вдалося б. Такої сили вибух вже прирівнювався б до маленької ядерної зброї. Навряд чи це вибух», - підкреслив він.

«Коли мова йде про те, як землетрус відчувався на поверхні, тоді він вимірюється в балах. Ймовірніше за все, 7 балів не було. Було десь між 5 і 6 балами в осередку землетрусу. Принаймні, більше інформації, ніж про 6 балів, немає, і це десь вже поблизу осередку», - повідомив учений.

«Є відомості про те, що падав посуд, що на високих поверхах відчувалися дуже високі коливання, причому там вони тривали досить довго – декілька секунд. І якщо за ці кілька секунд в резонанс потрапляють коливання ґрунту, тоді можуть сильно розхитуватися будівлі», - додав він.

За словами Кендзери, поштовхи відчувалися і в інших містах України, зокрема в Запоріжжі.

«Але я думаю, що там більше 2-3 балів не було – де збіглися власні періоди коливань і ті періоди, які підійшли від осередку», - зазначив він.

Крім того, вчений розповів, що землетрус стався в сейсмічно активній зоні, тому був передбачуваним, незважаючи на рідкість цього явища в Україні.

«Такий землетрус не дуже часте явище для території України, але місце, де воно сталося, цілком очікуване. Це північний край потужного сейсмоактивного поясу нашої планети, який тягнеться від Азорських островів через Середземне море, захоплює Румунію, де Зона Вранча, захоплює Одеську область, Крим, Кавказ, далі йде на Гіндукуш, там роздвоюється – одна частина йде в бік Байкалу, інша в бік острова Суматра. В цьому поясі такі землетруси є частим явищем», - повідомив Кендзера.

Нагадаємо, сьогодні вранці в Маріуполі стався землетрус.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: