Примадонна столичного театру Лесі Українки святкує ювілей (фото)

Примадонна столичного театру Лесі Українки святкує ювілей (фото)
Лариса Валентинівна відома за багатьма ролями в кіно та театрі
фото: glavcom.ua

Кадочнікова увійшла в історію світового кіно

Сьогодні День народження у відомої української акторки театру і кіно, Народної артистки України, лауреатки Державної премії України імені Тараса Григоровича Шевченка Лариси Кадочникової (народилася 30 серпня 1937 року). Нагороджена Орденами «За заслуги» I, II, III ступенів, лауреатка Всеукраїнської премії «Жінка ІІІ тисячоліття» в номінації «Знакова постать».

Лариса Валентинівна народилася в родині акторки Ніни Алісової. Старша сестра російського кінооператора Вадима Алісова. Закінчила акторський факультет Всесоюзного державного інституту кінематографії. 

Свого часу була музою художника Іллі Глазунова, після чого 18 років прожила у шлюбі з кінематографістом Юрієм Іллєнком. Другим чоловіком Лариси Кадочникової став директор театру імені Лесі Українки Михайло Саранчук.

У творчому портфоліо актриси десятки ролей у кіно та театрі. Головна роль у культовій стрічці Сергія Параджанова не тільки назавжди закріпила за нею статус жіночого обличчя українського поетичного кіно, але й круто змінила її життя. Саме через зйомки в цьому фільмі Лариса у 1964 році залишила роботу в московському театрі «Современник» та переїхала до України, де почала працювати в Національному академічному драматичному театрі імені Лесі Українки.

Актриса успішно зіграла багато ролей у театрі. Зокрема п’ятдесят років іде на сцені спектакль «Насмішкувате моє щастя», і весь цей час виходить на сцену Лариса Кадочникова в ролі Ольги Леонардівни Кніппер-Чехової.

«Вражені силою духу, сміливістю, хоробрістю тендітної жінки, яка не залишила своєї країни, міста навіть тоді, коли бої велися просто перед її будинком. Натхненні громадянською позицією людини, яка з перших тижнів війни рвалася до роботи і однією з перших вийшла на сцену, аби укріпити усіх нас у думці, що ми – незламні. Зворушені життєстверджувальною позицією і суперсилою – залишатися допитливою, жвавою, легкою на підйом і охочою до творчості 24/7 у будь-якому віці.
Ваша нескінченна молодість – приклад для усіх нас!», – привітали Кадочникову в театрі. 

Найвідоміші фільми в яких знімалася Лариса Кадочникова: «Тіні забутих предків», «Криниця для спраглих», «Вечір на Івана Купала», «Комісари», «Білий птах з чорною ознакою», «Політ метелика», «Чорна курка, або Підземні жителі», «Турецький транзит», «Офіцерські дружини», «Генеральська сноха» та інші.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: