Віталій Курінний Журналіст

Богдан Ступка. Пам'ятайте про Легенду

Про Богдана Ступку можна говорити і писати безкінечно
фото з відкритих джерел

За свою кар'єру актор виконав понад 100 ролей у театрі і близько 100 – в кіно

У цей день народився улюбленець і гордість нації, Великий Актор, який належить до когорти Зірок вітчизняного кінематографу та українського театру, легендарний, неперевершений Богдан Сильвестрович Ступка (27 серпня 1941 року, смт Куликів, Львівська область – 22 липня 2012 року, Київ) – Народний артист УРСР, Народний артист СРСР, Герой України.

Про Богдана Ступку можна говорити і писати безкінечно. Розпочав працювати в Львівському академічному драмтеатрі ім. Марії Заньковецької. Його творчим наставником був Сергій Данченко, який 1978 року очолив Київський академічний драмтеатр ім. Івана Франка куди незабаром запросив і Ступку. Протягом 1999–2001 років Богдан Сильвестрович - міністр культури і мистецтв України. Після смерті Сергія Данченка Ступка очолив театр де разом із батьком на сцені прославленого колективу виступав і син Остап.

За свою кар'єру актор виконав понад 100 ролей у театрі і близько 100 – в кіно.

У театрі імені Франка знаковими для нього стали вистави: «Украдене щастя», «Дядя Ваня», «Король Лір», «Сни за Кобзарем», «Цар Едіп», «Тев'є-Тевель», «Легенда про Фауста» та інші.

Працював Богдан Ступка із легендарними кінорежисерами: Отаром Іоселіані, Кшиштофом Зануссі, Єжи Гофманом, Режисом Варньє, Юрієм Іллєнком, Кірою Муратовою та іншими.

Дебют у кіно для Богдана Ступки стала роль Ореста Дзвонаря у фільмі Юрія Іллєнка «Білий птах з чорною ознакою». На неї претендував Іван Миколайчук, але враховуючи, що це була роль бійця УПА (тобто негативна за радянських часів), то влада не хотіла, аби її грав Миколайчук. Затвердили Ступку, за яким після театральної ролі Річарда III закріпився негативний імідж. Але його трактування образу виявилося дуже вдалим, і ця роль досі одна з найкращих у списку актора.

У переліку ролей Богдана Ступки – багато історичних постатей: гетьмани Іван Брюховецький («Чорна рада»), Іван Мазепа («Молитва за гетьмана Мазепу»), Богдан Хмельницький («Вогнем і мечем»), а також Чингісхан («Таємниця Чингісхана»), Олександр Керенський («Червоні дзвони»), Борис Годунов («Кремлівські таємниці»), Остап Вишня («Із житія Остапа Вишні»).

Серед моїх найулюбленіших стрічок за участі Богдана Сильвестровича – «Забудьте слово «смерть», «Дударики, «Таємниці святого Юра», «До розслідування приступити», «Чотири листи фанери», «Для домашнього огнища», «Сірі вовки», «Очікуючи вантаж на рейді Фучжоу біля пагоди», «Самотній гравець», «Judenkreis, або Вічне колесо», «Схід – Захід», «Китайський сервіз», «Чорна рада», «Коли сонце було богом», «Водій для Віри», «Свої», «Взяти Тарантіну», «Три напівграції», «Сафо», «Інсайт», «Одного разу в Ростові» та інші.

Пам'ятаємо...

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: