«Російський дятел». Вражаючі фото з надсекретного військового об’єкта у Чорнобилі

«Російський дятел». Вражаючі фото з надсекретного військового об’єкта у Чорнобилі
Радіолокаційна станція «Дуга». «Російський дятел»

Унікальна станція, побудована за радянських часів, так і не була введена в експлуатацію

Не всім відомо, що в зоні відчуження в місті Чорнобиль-2 збереглася радіолокаційна станція «Дуга» – унікальний об’єкт, що був побудований за радянських часів, але так і не введений в експлуатацію. «Дуга» була призначена для системи раннього виявлення запусків міжконтинентальних ракет потенційних супротивників і фактично дозволяла військовим «зазирнути за горизонт».

Всього в Радянському Союзі були відомі три такі станції. За характерний стук під час роботи вона отримала назву «Russian Woodpecker» («Російський дятел»).

«Дуга», яка складається з двох антен, звісно, вражає. Уявіть собі об’єкт 150 метрів в висоту – його можна порівняти з 50-поверховим будинком. В радянські часи цей об’єкт був надсекретним і на картах того часу між селами Копачі та Діброва стояв покажчик «піонерський табір». Бажаючі відвідати цей «табір» зіштовхнулись би з негостинним прийомом – для персоналу станції було збудоване окреме військове містечко з відповідними заходами безпеки.

До 1986-го року станція працювала в тестовому режимі і жодного бойового чергування не несла, а після вибуху на ЧАЕС взагалі припинила роботу, оскільки її ЕОМ вийшла з ладу.

Якийсь час на території станції намагались провести дезактивацію, але в результаті в 1987-му році просто законсервували її та вивезли основні вузли на аналогічну станцію в Комсомольську-на-Амурі. За правилами такі покинуті об’єкти військові повинні були руйнувати, але цей вражаючий пам’ятник радянського ВПК залишився в зоні відчуження. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: