Займайтеся коханням, а не війною. Унікальні фото українських хіппі 1970-80-х років

Займайтеся коханням, а не війною. Унікальні фото українських хіппі 1970-80-х років
Так за часів СРСР виглядали львівські хіппі 
Фото: facebook.com/armjanka

Найбільшою в Україні була хіп-тусовка у Львові, де традиційними були орієнтація на Захід

Спільнота «Вірменка», за назвою культової в 1980-х львівської кав'ярні, присвячена музичному андеграунду Львова пізньорадянського періоду. Там опублікували фото хіпі з оцифрованих слайдів.

Найбільшою в Україні була хіп-тусовка у Львові, де традиційними були орієнтація на Захід і демократичні цінності. Перші розрізнені групи хіпуючої молоді були об'єднані у 1968-1970-х В'ячеславом «Шарніром» Єреськом. Учасники групи Шарніра збиралися напівтаємно на місці польського Цвинтаря Орлят поруч із Личаківським цвинтарем. Із їхнього середовища вийшов перший із відомих маніфестів хіпі, також вони започаткували культ Джимі Гендрикса у Львові одразу після його смерті у вересні 1970-го.

У 1970-х головним місцем збору став Святий Сад, де зосереджувалися учасники рок-гурту «Супер Вуйки». Там відбувалися хіп сейшни. Один із них, пов'язаний із культом Гендрикса, вилився у стихійну демонстрацію у Львові 17 вересня 1977-го.

У середовищі львівської хіпової тусовки 1976-го виникла перша на теренах СРСР байкерська група Ігоря «Пензеля» Венцславського. З неї вийшли письменники і поети Волдмур Яворський, Валерія Славникова, Зірковий, художники Олена Бурдаш, Дем, Орест Макота.

У ті часи хіпі у Львові, у тому числі й російськомовні з симпатією ставилися до учасників національно-визвольної боротьби УПА, оскільки їх теж «пресувала» радянська державна система.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: