Зачепило не на жарт. Зустріч Порошенка і Трампа у західних та російських ЗМІ

Тема тижня
Зачепило не на жарт. Зустріч Порошенка і Трампа у західних та російських ЗМІ
Українські інтернет-користувачі жартують, що саме так побачили зустріч Порошенка з Трампом російські пропагандистські ЗМІ
Фото: twitter.com/dneprx

Росія, яка досі не пробачила Україні безвіз, відреагувала на зустріч у Вашингтоні черговим нападом пропаганди

Зустріч президентів відбувалася на тлі розслідування зв’язків Трампа з Кремлем під час минулорічних виборів у США, а також після посилення Америкою антиросійських санкцій через анексію українського Криму

Головна подія тижня, що лише добіг свої середини, вже сталася. Зустріч президентів України та США була нетривалою, у форматі drop-in ( в дослівному перекладі «зайти»), однак вона таки відбулася. Головні перемовини український президент провів із віце-президентом Майком Пенсом, главою Пентагону Джеймсом Меттісом і міністром енергетики Ріком Перрі.

Варто зазначити, що зустріч президентів відбувалася на тлі розслідування зв’язків команди Трампа з Кремлем під час минулорічних виборів у США.  Одночасно з цим Вашингтон посилює антиросійські санкції через анексію українського Криму і конфлікт на Донбасі.

Той факт, що Трамп провів зустріч із Порошенком раніше, ніж із Путіним, викликав широке обговорення. З одного боку, черговість зустрічей, на думку окремих українських дипломатів,  у міжнародній політиці значення не має. З другого – цей факт відзначили американські ЗМІ, а у кремлівських він взагалі викликав бурхливу реакцію.

Так, «Голос Америки» ще перед тим, як зустріч відбулась, назвав її «сигналом підтримки США України та інших країни на периферії Росії». Водночас експерт Марк Сімаковскі, до якого кореспонденти звернулись по коментар, висловив  побоювання, що зустріч стане формальністю і «показухою», а насправді, Трамп не робитиме нічого для підтримки України: «мовляв, ми з ними зустрілись - тепер зустрінемося з Путіним». Таким чином експерт натякнув, що зустріч із Порошенком лише зіграє на руку іміджу Трампа в контексті скандалу про зв’язки з РФ.

На те, що Трамп віддав перевагу Порошенку перед Путіним звернуло увагу і Bloomberg. «Президент України Петро Порошенко та Пенс (віце-президент США – «Главком») вийшли на зустріч у вівторок між Трампом та його радником з національної безпеки Гербертом  Макмастером у столиці США. Перші переговори між двома лідерами відбулися до того, як Трамп зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним, про бажання поліпшити стосунки із яким він заявляв раніше», - пише видання.

Написала про зустріч президентів і The Washington Post. «Зустріч із президентом України Петром Порошенком Білий дім окреслив форматом «зайти ненадовго». Але президенти на фотографії із заходу перебувають в Овальному кабінеті... Українському лідеру, який сидить поруч, Трамп заявив, що це «велика честь» зустрітися з Порошенком і що «у відносинах США з Україною досягнутий великий прогрес».

За підсумками зустрічі прес-секретар Білого дому Шон Спайсер заявив, що антиросійські санкції будуть діяти до моменту деокупації Росією українських територій, передає ВВС. «Це одна з причин, з якої ми ввели санкції, тому що поки вони не вийдуть зі сходу України, санкції проти Росії будуть діяти», - цитує Спайсера агентство Reuters

Інформацію про зустріч Трампа з Порошенком, серед інших, також опублікувало впливове американське видання  The New York Times.

Європейські видання також не обійшли увагою зустріч президентів. Так, французьке видання Le Figaro у статті «Трамп підтверджує підтримку України…» зазначає: «Тепер спадкоємець революції на Майдані може похвалитися тим, що був прийнятий у Вашингтоні раніше свого суперника Володимира Путіна, якому доведеться чекати знайомства з американським колегою до 7 липня і саміту G20».

Видання звертає увагу також, що «за кілька хвилин до рукостискання Трампа і Порошенка в Овальному кабінеті Мінфін США оголосив про додавання 38 нових організацій і російських діячів до списку санкцій. Вашингтон пояснює, що це потрібно для вирішення кризи в Україні і полегшення повернення Криму. 21 сепаратист, а також проросійська організація, що діють на Донбасі, тепер будуть позбавлені можливості здійснювати комерційні операції з США і їх громадянами».

Росія ж, яка досі не пробачила Україні безвізу, відреагувала на зустріч Порошенка з Трампом черговим нападом пропаганди. РИА «Новости» розродилося матеріалом «Київ крутить Заходом: секрет успіху».

1_34

Якщо коротко – в основі публікації глибоке обурення тим, що Європа стала на бік України і не ведеться на російські провокації. «Стояче болото західної терпимості до примх української демократії потривожило блокування російських соціальних мереж, поштових програм і пошуковика… І що? І нічого. Порошенко пояснив дурним збудливим сюзеренам, що без цього блокування Україні не вижити - ворог піде на Київ по картах Яндекса. Непережованим проковтнули», - зазначає видання.

«Зрідка лише пораненою чайкою скрикують поляки, яким Бандера з Шухевичем - натурально серпом по причинному місцю, адже вони кати польського народу. Нервують ляхи, щось там клекочуть, погрожують кулаками - мовляв, не дозволимо, не пробачимо. Але українці точно знають: дозволять, пробачать і будуть далі ніжити і пестити улюблених українців. Для Польщі Україна критично важлива - дешева робоча сила і вічна гниюча виразка в російському підчерев'ї», - пише РИА «Новости».

Не обійшло видання увагою і візит Порошенка до Трампа: «І ось вам вишенька величезного розміру наостанок. Один український політолог із секти так званих порохоботів написав у себе на «Фейсбуці»: «Оскільки адміністрація Трампа перебуває в центрі розслідування зв'язків з Росією і знаходиться під пильною увагою Конгресу, візит Петра Порошенка також потрібен для відбілювання іміджу президента США. Тому для Білого дому він не менш важливий, ніж для Києва»(йдеться про пост Тараса Березовця – «Главком»).

Сайт Lenta.ru зауважує, що напередодні зустрічі президентів Україна виступила з ініціативою відмовитися від антитерористичної операції на Донбасі та запровадити інший формат боротьби з агресором. «Зрозуміло, що відносини Києва і Москви обговорюватимуться на різних рівнях в ході зустрічей представників українського і американського керівництва. Тим більше, що держсекретар США Рекс Тіллерсон днями допустив вироблення нових форматів для вирішення конфлікту, в тому числі - відмови від Мінських угод», - переймається видання, адже саме завдяки Мінським домовленостям, які очевидно давно зайшли у глухий кут, Москві зручно вдаватися до маніпуляцій. Тепер це стане важче.

Рупор Кремля телеканал «Россия 24» випустив великий сюжет, у якому «проїхався» по формату зустрічі Порошенка з Трампом, традиційно вдався до хамських характеристик глави української держави, а також звично обезцінюючи всі досягнення України. Очевидно, зачепило не на жарт.

«У Вашингтон тим часом прилетіла ще одна велика проблема – Петро Порошенко. Головна мета візиту – зустрітися з Дональдом Трампом раніше за Володимира Путіна. Зустріч і справді відбулася, але не зовсім у тому форматі, на який сподівався український лідер», - почав тлумачити ведучий.

«Поїздку Петра Порошенка до Сполучених Штатів  телеканали  США не анонсували – не той ранг у події, - розповідає кореспондент. - По прибутті до Вашингтона Порошенко першим ділом пішов вихвалятися перед українською діаспорою біля пам’ятника жертвам Голодомору.

Говорячи про теми переговорів, журналіст зауважив лише, що Порошенку «треба зображати бурхливу діяльність у питанні врегулювання кризи на південному сході, при цьому не виконуючи Мінських домовленостей». «Для Трампа Порошенко – корисна ширма: можна відгородитися від нападок тих, хто звинувачує його у зв’язках із Москвою, виграв час перед тим, як Конгрес піде на канікули», - резюмує «Россия 24».

Російський «Первый канал» також не зміг лишитися осторонь від події тижня та присвятив їй цілий випуск програми «Час покаже», назвавши тему «Українські цінності».

Обговорення почалося з того, що «Порошенко «забіг» до Трампа, коли той проводив робочу зустріч із радником із нацбезпеки Макмастером». Російський дипломат, що знаходився у студії запевнив, що «в Америці точно не підозрювали, що Порошенко приїхав… Туристичний огляд із заходом у Білий дім».

Якщо Порошенко і справді зайшов в Овальний кабінет як турист, тоді виникає запитання: чому ж наступну годину дорогоцінного ефірного часу було присвячено знецінюванню того факту, що Порошенко випередив Путіна? «Формально – так, раніше за Путіна. Але уявіть собі країну, яка міряє себе, свій сенс, свою перспективу і взагалі – міряє себе як країну візитом до Трампа. Але слухайте – щоб оце ми себе міряли відносно Трампа!..», - каже ведучий, презирливо кривиться, а зал вибухає оплесками.

Вишенькою на торті, повторюючи улюблену фразу росЗМІ, стало зауваження від скандальної Russia Today про те, що «Трамп досі не удостоїв українського главу окремого поста в Twitter і вважав за краще перепостити повідомлення Спайсера».

Наталія Сокирчук, «Главком»

Читайте також «Вашингтонський вояж Петра Порошенка. Про що говорить спільне фото», «Зустріч Порошенка з Трампом: Кремль будуть дубасити ще сильніше»«Чому український безвіз спровокував істерику у Росії. Аналіз психолога».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: