4 жовтня столичні освітяни вийдуть під Кабмін вимагати погашення боргів по зарплатах

4 жовтня столичні освітяни вийдуть під Кабмін вимагати погашення боргів по зарплатах
Світлина з відкритих джерел

У столиці дефіцит освітньої субвенції склав на 1 вересня 2018 року у розмірі 865 млн грн. Ці кошти йшли на оплату за напруженість та престижність професії. Тому освітяни Києва 4 жовтня вийдуть під стіни Кабінету міністрів з вимогою погасити борги по заробітніх платах. Про це повідомив голова Профспілки освітян м. Києва Олександр Яцунь під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

Станом на перше вересня в Києві було створено дефіцит освітньої субвенції в розмірі 865 млн грн. «Це означає, що в оплаті праці  всі столичні педагогічні працівники закладів середньої освіти не доотримують у вересні, жовтні, листопаді , грудні надбавку за престижність (в Києві була 30% , залишається 5%), повністю зникає надбавка за напруженість, це 20%. Якщо сумувати, то щомісяця, починаючи  1 вересня, наприклад , молодий вчитель, молодий вихователь не доотримає 1,5 тисячі гривень до своєї мізерної плати. А вчитель вищої категорії – 2 тисячі гривень», - пояснює голова профспілки освітян Києва.

Окрім того столичні освітяни вимагають виконання 61 статті нового Закону «Про освіту» уже з 1 січня 2019 року, а не з 2023 як заплановано.

«Ця стаття має відношення до всіх педагогічних працівників і науково-педагогічних працівників всіх навчальних закладів – дошкільні, шкільні, позашкільні, профтехосвіта, коледжів і вишів. Там чітко сказано, що посадовий оклад педагогічного працівника повинен бути на рівні трьох мінімальних заробітних плат. На сьогодні це понад 11 тисяч гривень посадовий оклад. Якщо ми будемо сумувати для молодого спеціаліста, а вчителя або вихователя ще надбавку за престижність, за напруженість, то  молодий спеціаліст повинен отримувати 500 доларів  по сьогоднішньому курсу гривні. А зараз він отримує 4 тисячі гривень. Якщо говорити про вчителя вищої категорії, то на сьогодні він отримує 7,5 тисяч, це при тому , що в Києві найвища муніципальна надбавка у розмірі 30%, а вся Україна платить лише 5% такої надбавки за престижність. Тому по Україні вчитель отримує 6 тисяч гривень. А згідно з статтею 61 повинен отримувати 900 доларів. Доцент вишу  сьогодні отримує зарплатню на рівні кур’єра – 7 тисяч гривень. А повинен отримувати понад 1 100 доларів», - говорить Яцунь.

За його словами дію закону відтермінували до 2023 року. «Ми всі розуміємо, що інфляційні процеси, все з’їдять. Тому ми вимагаємо, щоб стаття 61 закону «Про освіту» виконувалася вже 1 січня 2019 року. Окрім того викликає занепокоєння позиція Світового банку. Представництво банку в Україні стверджує, що підвищення заробітної плати для всіх освітян згідно статті 61  є передчасним навіть у 2023 році. На їхню думку, треба підвищувати зарплати, коли відбудеться вся реформа освітньої галузі. Питання: після повної реформи, чи після вже повного краху?», - ставить питання Яцунь.

4 жовтня о 15:30 під стінами Кабінету міністрів відбудеться акція протесту столичних освітян з вимогами виплатити заборгованість по зарплатам, а також виконання 61 статті закону «Про освіту» з 1 січня 2019 року.


Переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: