Депутатка розповіла, навіщо закон про реєстрацію домашніх тварин

Депутатка розповіла, навіщо закон про реєстрацію домашніх тварин
Ірина Суслова
Главком

Наприкінці жовтня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект про обов’язкову реєстрацію домашніх тварин. Ірина Суслова в прес-центрі Главкома переконувала, що законопроект нарешті подолає проблему безпритульних тварин, а обов’язкова реєстрація допоможе в майбутньому власникам собак та кішок швидко знайти загублених чотирилапих.

Всі тваринки отримають чіпи. Чіп – це додаткова можливість для власника знайти свого улюбленця, в разі його втрати. Адже людина, яка побачить тварину без господаря, але з наявністю нашийника та жетона,  матиме можливість зв’язатися з відповідними органами. Ті в свою чергу матимуть доступ до бази реєстрації та швидко повернуть домашнього улюбленця власникові. Також важливо зруйнувати міф, який намагаються нав’язати людям, а саме  про те, що одразу після ухвалення законопроекту, до квартир буде приходити поліція та з’ясовувати чи є в приміщенні тварина.  Я хочу акцентувати увагу на тому, що необхідно буде реєструвати лише тих тварин, яких взяли після ухвалення закону. Тобто  лише після того, як буде розроблена уся нормативно-права база Кабінету Міністрів, люди будуть змушені реєструвати тварин, протягом 5 днів, з моменту їх придбання. Реєстрація домашніх улюбленців, які наразі проживають у квартирах – необов’язкова, а лише за бажанням власника. Це ж стосується стерилізації та чіпування.

Ми матимемо повну базу реєстрації безпритульних та домашніх тварин. Після створення такого реєстру ми зможемо контролювати процес проведення стерилізації, в тому числі й серед безпритульних тварин.

Сьогодні, в різних областях України, створені комунальні підприємства, які називають себе притулками для тварин.  На функціонування цих притулків виділяються гроші з відповідних бюджетів – районних, міських чи обласних, в залежності при якому органі місцевого самоврядування створене відповідне підприємство. Цікаво те, що ці притулки зобов’язані здійснювати відлов та стерилізацію тварин. Але за нашими спостереженнями дуже часто трапляється  так, що насправді операція не відбувається. На тварині залишають позначку стерилізації, а вона згодом  знову народжує. Тут присутня корупційна складова, яка допомагає певним чиновникам та директорам таких притулків просто заробляти на цьому гроші. Це перший аспект, який  має бути врегулюваний після прийняття закону.

Другий – якщо заїхати з перевіркою в одне з таких підприємств, то можна побачити, що документально на обліку затверджено 200 тварин, але насправді ж їх там налічується лише 10. А виділені  кошти списуються на харчування, прибирання, лікування саме 200 тварин. Виникає питання , куди йде велика частина коштів, які виділяються органами самоврядування? Кожен громадянин зі своїх податків вже утримує армію безпритульних тварин та деякі притулки. Однак кошти дуже часто використовуються неефективно.

Третій- створення окремої категорії собак, які вважатимуться особливо небезпечними. Породи  були взяті з аналогічних законів Європейського Союзу. Це 30 порід, які визнані найбільш небезпечними. Серед них: пітбуль, бульдог, бордоський дог, кане-корсо, французький мастиф, московський сторожовий  та інші. Тобто породи, які використовуються для собачих боїв, або тварини мають дуже великі розміри. Я знаю людей, які купують таких собак й абсолютно безвідповідально ставляться до їх виховання та зовсім не цікавляться особливостями цієї породи. Наприклад, якщо німецька вівчарка може розірвати м’язи при укусі, то бордоський дог ламає кістки, за рахунок особливості побудови щелепи. Тобто власник має нести відповідальність за ту тварину, яку придбав.

Важливо зазначити, що перед тим, як завести одну з цих порід, людина буде змушена отримати психіатричну довідку про те, що вона свідома та зможе нести відповідальність за тварину. Також є певні правила вигулу таких собак. Дані породи обов’язково мають гуляти в намордниках – за порушення, власник також має нести відповідальність.

Також людина має понести відповідальність у разі нападу її улюбленця на іншу людину. Сьогодні ж ми маємо ситуацію, коли дуже важко притягнути людину до відповідальності у разі нападу її тварини на іншу особу. Адже собака ніде не зареєстрована і юридично ця людина не є її власником. Якщо дорослі люди свідомо беруть собі тварину, то мають нести відповідальність за неї та її дії.

Також будуть застосовуватися  штрафи у разі вигулу домашнього улюбленця  в непризначеному для цього місці. Часто можна спостерігати, що люди нехтують правилом, яке законодавчо не врегулювано, та вигулюють собак на дитячих майданчиках чи в парках. Це буде заборонено. Також після прогулянки усі екскременти власники мають прибирати. Якщо до відповідних органів надійде заява про засвідчення невиконання цього положення, то можуть бути застосовані штрафні санкції до господаря.

Кошти, які будуть сплачуватися власниками за реєстрацію, а саме 170грн, будуть йти на створення мережі притулків, утримання безпритульних тварин та на облаштування місць для вигулу собак. Потрібно не лише зобов’язати господарів, а й створити такі умови, щоб власники спокійно вигулювали тварин в призначеному для цього місці

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: