Експерт-міжнародник: В України відсутнє стратегічне бачення у зовнішній політиці

Експерт-міжнародник: В України відсутнє стратегічне бачення у зовнішній політиці

Микола Капітоненко, доцент кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Університету Шевченка

ФОТО: Главком/ Станіслав Груздєв

В України відсутнє стратегічне бачення того, що вона хоче у зовнішній політиці. Таку думку висловив Микола Капітоненко, доцент кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Університету Шевченка, виконавчий директор Центру дослідження міжнародних відносин, під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

«Ми хочемо досягти всього і одразу: і повернути Крим, і вступити в НАТО та ЄС, і позбавитися впливу Росії, і створити сильну армію, і розвиненими в економічному плані.  Але багато з цих речей є протилежними, тобто досягнення одних можливе за рахунок інших. Але ця еклектика зберігається в нашому списку національних інтересів. Якщо послухати риторику наших політиків, то створюється враження того, що ми хочемо всього і відразу. Але будувати таку стратегію, коли ти хочеш всього і одразу, неможливо. Треба мати чітку ієрархію своїх інтересів», - каже Капітоненко.

У небагатьох державах є такі документи, які стосуються стратегії зовнішньої політики.

«Польща – одна з тих країн, яка має такий документ. В більшості інших держав йдеться про документ про національну безпеку, тобто в Стратегії про національну безпеку, де зовнішня політика є частиною стратегії. У нас теж є закон про національну безпеку. Він написаний дещо інакше, аніж це пишеться зазвичай в США, Великій Британії, Німеччині. Наш документ дуже розгорнутий. У ньому намагалися охопити традиційно все: від агресії Росії до екології. Тому часто втрачається такий фокус. Корисно мати щось подібне як у Польщі. Бо ми знаходимося в складних умовах зовнішніх. І для нас зовнішня політика буде мати непропорційно велике значення у порівнянні з іншими країнами набагато років вперед. Тобто це сфера діяльності від якої залежить виживання держави. Це повинен бути концептуальний невеликий документ на 10-12 сторінок, в якому головна частина буде присвячена ієрархії  національних інтересів», - розповідає експерт-міжнародник.

На його думку, найбільш важливе завдання для України збереження державності. «Для цього ми можемо вступати в будь-які коаліції, і не обов’язково ЄС, а будь-які ситуативні, тимчасові. Далі нам треба обирати між поверненням територіальної цілісності  і рухом до ЄС. Це буде важко досягати. Не моя компетенція визначати, що є важливішим. Це має бути широке коло суспільних дискусій», - Капітоненко.

Експерт звертає увагу, що Україні потрібен високий темп економічного розвитку. «Якщо Україна не ставатиме більш багатою і заможною, ми не розв’яжемо жодних завдань: ми нічого не повернемо, не розбудуємо свою армію, ми не поборемо корупцію, і не станемо нормальною демократичною державою. З корупцією можна навіть не боротися, а дайте нам 10% щорічного зростання ВВП. Ми будемо схожі на Китай. Там теж є корупція, але це йому не заважає бути успішною державою.

Треба охарактеризувати середовище , в якому ми знаходимося, що відбувається в регіоні, що відбувається в світі. Все повинно бути прописано більш детально. Аніж це є розкидано і не чітко в інших документах.

Експерт також проаналізував слабкі сторони держави.

«Слабкість України полягає в її географії. У нас чомусь це вважається перевагою. Хоча ми маємо такого північного сусіда із агресивною зовнішньою політикою та ще зі складною історією взаємин. Це створює для нас виклики небезпеки і загрози. Наша слабкість у тому, що ми неефективні, ми слабка держава, бо у нас слабкі інститути та інституції, ми не дуже демократичні. І це може бути перешкодою до вступу в НАТО», - підсумував Капітоненко.

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: