Експерт пояснив, скільки насправді треба коштів на переозброєння армії

Експерт пояснив, скільки насправді треба коштів на переозброєння армії

Микола Бєлєсков, заступник директора Інституту світової політики

Світлина: Главком/Станіслав Груздєв

На переозброєння української армії потрібно 20-23 млрд доларів. На наступний рік Україна в бюджет повинна закласти 1,7 % ВВП - 2,26 млрд доларів, адже радянська техніка незабаром почне виходити з ладу. Тобто за 10 років це буде 20-23 млрд доларів. Такі цифри навів заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

У 2019 році Україна значною мірою пристосувалася і навчилася жити в умовах воєнної агресії з боку РФ. «Нагадаю, що в 2014 році ЗСУ були в повній кризі бойової готовності, не могли виконати базові завдання, зі 125 тисяч військовослужбовців була лише одна бригада – 6 тисяч осіб, які були готові отримувати наказ і одразу його виконувати. Тому перших два роки (20 лютого 2014 – акт агресії РФ – Главком) прийшлося на ліквідації цієї кризи. З середини 2016 року почалася ракетна програма і сьогодні по ній є значний прогрес», - каже Бєлєсков.

За його словами, цього року на ЗСУ виділено 2,63%  ВВП, тобто 102, 4 млрд грн, по курсу долара 3,5 млн дол. Цю цифру не можна плутати з цифрою, яка виділяється на весь сектор безпеки – 5,3% ВВП. З суми, що виділено на ЗСУ, 576 млн доларів піде на забезпечення потреб техніки усіх родів військ – сухопутні, повітряні, військово-морські сили, десантно-штурмові війська та сили спеціальних операцій.

На його думку, сума, яка виділяється може гарантувати невеличкі точкові проекти по переозброєнню в основному асиметричного характеру. Тобто проект «Вільха», який пройшов державні випробування, і начебто вже почалися серійне виробництво боєприпасів до реактивних систем залпового вогню «Смерч», а також роботи по крилатій  ракеті «Нептун» або продовження обслуговування та ремонти високотехнологічних радянських систем.

«Якщо ставити питання про переозброєння української армії – оновлення парку ВМС, ракетні програми, парк бронетехніки – треба говорити про суму 20-23 млрд доларів. На наступний рік Україна в бюджет повинна закласти 1,7 % ВВП -  2,26 млрд доларів, адже радянська техніка незабаром почне виходити з ладу. Тобто за 10 років це буде 20-23 млрд доларів», - продовжує Бєлєсков.

Експерт пояснив, чому саме на тій сумі він наполягає.

«Командування ВМСУ підрахувало, що для виконання покладених завдань на першому етапі треба виділяти 90 млн доларів на рік, а на другому етапі 100-250 млн доларів на техніку для флоту. Тоді можна гарантувати створення москітного флоту на основі ракетних катерів «Лань», «Веспа». Наступні повітряні сили, які мають два важливі компоненти : винищувальна авіація і комплекси протиповітряної оборони. На ППО потрібно мінімум 3 млрд доларів. Разом із ППО потрібно нові літаки, аби не потрапили в ситуацію Болгарії. А ці два компонента працюють разом, щоб гарантувати безпеку нашого неба. Сухопутні війська теж потребують техніки. У нас 600 один танків, які потрібно переозброїти. Плюс треба продовжувати ракетну програму», - зазначив експерт.

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: